Acteur en televisiemaker Arjan Ederveen ontvangt de Gouden Genesius Penning 2018, een onderscheiding van Stichting Tekstpierement voor ‘een podiumkunstenaar met uitzonderlijke talenten’. Ederveen krijgt de penning op 19 november uit handen van Frank Sanders tijdens een feestelijk programma in de koepelkerk in Amsterdam.

Stichting Tekstpierement zegt niet getwijfeld te hebben over de keuze. ‘Arjans oeuvre is indrukwekkend en niet eenzijdig. Hij is een maker die zijn hart volgt en zichzelf constant blijft vernieuwen. Arjan werkt veel met jonge, talentvolle mensen die op hun beurt weer leren van zijn ervaring en talent.’

In de jaren 2009 tot 2014 werd de Jos Brink Genesius Penning uitgereikt aan talentvolle, net afgestudeerde musicalstudenten. In 2015 is de Gouden Genesius Penning in het leven geroepen ter nagedachtenis aan het werk van Jos Brink. Brink kreeg de originele Genesius penning van Wim Sonneveld, nadat hij deze op zijn beurt van Hollywood acteur Fred Astaire ontving. Naast uitzonderlijk talent hecht Stichting Tekstpierement er waarde aan dat de laureaten hun kennis en talent delen met de jonge generatie.

Eerder werd de Gouden Genesius Penning uitgereikt aan Ara Halici, Karin Bloemen en Stanley Burleson.

Foto: Leo van Velzen