Gisterenavond heeft Halina Reijn in de Stadsschouwburg Amsterdam de Theo Mann-Bouwmeesterring gekregen uit handen van Ariane Schluter. De ring is de hoogste onderscheiding voor actrices en de oudste toneelprijs van Nederland. De ring is een zogenaamde ‘doorgeefprijs’, waarbij de drager zelf bepaalt wanneer en aan wie ze hem uitreikt. Reijn ontving de ring na afloop van de voorstelling Husbands and Wives van Toneelgroep Amsterdam.  

Ariane Schluter prees haar vakgenoot om haar ‘emotionele en schaamteloze spel’. Ze roemde Reijn onder andere om haar rollen in de TA-producties La voix humaine, The Fountainhead, Nora en Husbands and Wives‘Met haar persoonlijke spel en volledige overgave aan het toneel is Halina Reijn voor mij de gedroomde draagster van de Theo Mann-Bouwmeesterring.’

De ring werd in 1911 in het leven geroepen, als eerbetoon aan de actrice Theo Mann-Bouwmeester ­– naar wie later ook de Theo d’Or is vernoemd; de jaarlijkse onderscheiding voor beste vrouwelijke dragende rol van het afgelopen theaterseizoen. De ring werd vervolgens doorgegeven aan Else Mauhs (1934-1959), Caro van Eyk (1959-1979), Annet Nieuwenhuijzen (1980-1994), Anne-Wil Blankers (1994-2000) en Ariane Schluter (2000-2017).

Reijn is al draagster van de andere doorgeefprijs voor actrices, de Courboisparel, die ze in 2013 kreeg van naamgeefster en eerste drager Kitty Courbois. Er zijn twee mannelijke equivalenten van de Theo Mann-Bouwmeesterring: de Albert van Dalsumring, die anderhalf jaar geleden werd doorgegeven aan Hans Kesting; en de Paul Steenbergenpenning, op dit moment in handen van Jacob Derwig.