Stijn Schoonderwoerd wordt de nieuwe algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet. Op 1 februari volgt hij Els van der Plas op, die nu zakelijk directeur van het museum Bonnefanten in Maastricht is.

Stijn Schoonderwoerd (54) gaat samen met Sophie de Lint, directeur De Nationale Opera, en Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet, in de directie en ‘het collegiale bestuur’ van Nationale Opera & Ballet.

‘De mooiste organisatie uit de hele cultuursector’, noemt Schoonderwoerd Nationale Opera & Ballet. ‘De organisatie heeft zoveel vakmanschap en artistieke kwaliteit in huis. De Nationale Opera en Het Nationale Ballet behoren tot de artistieke wereldtop, en het is opwindend om daaraan bij te kunnen dragen.’ Hij voelt verantwoordelijkheid om samen met zijn directiecollega’s deze toppositie te behouden en verder te ontwikkelen.

Nationale Opera & Ballet is voor Schoonderwoerd geen onbekend terrein. Hij was zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en mededirecteur van Het Muziektheater Amsterdam, die opgingen in Nationale Opera & Ballet. Ook was hij directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest, het vaste orkest van De Nationale Opera, en financieel manager van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ook een partnerorkest van De Nationale Opera.

Vanaf 2014 was Schoonderwoerd algemeen directeur-bestuurder van het Nationaal Museum van Wereldculturen, het nieuwe museum dat ontstond uit de onder zijn leiding gerealiseerde fusie van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum, en sinds 2017 ook van het Wereldmuseum Rotterdam.

Foto: Guido Benschop