Marie Khatib-Shahidi en Youri Peters hebben gisterenavond de vakjuryprijs gewonnen op de vijftiende editie van het Café Theater Festival in Utrecht. Hun voorstelling Morning Mourning wordt doorgeprogrammeerd op het Anti Kater Theater, in het Compagnietheater, Theater Walhalla en op Buitenkunst. Daarnaast is er een bedrag van duizend euro en coaching aan de prijs verbonden.

De vakjury – bestaande uit Caspar Nieuwenhuis (artistiek directeur Likeminds), Marijke Schaap (zakelijk leider De Tekstsmederij en docent AHK), Heske van den Ende (producent ViaRudolphi), Niels van der Steen (choreograaf bij onder andere Dox en ISH) en Marc Maris (directeur Jonge Harten Festival) – looft de wijze waarop het duo elke centimeter van het café gebruikt. ‘Deze voorstelling overstijgt de ruimte, is gemaakt voor het café en nestelt zich in iedereen die kijkt. Integer en genereus laat deze voorstelling ons zien dat we stervende wezens zijn’, aldus het juryrapport.

Dit jaar reikte de jury voor het eerst ook een prijs uit voor beste familievoorstelling op het festival. Die ging naar het dans- en circustheatergezelschap Knot Kollektiv met de voorstelling It Didn’t Start With Us (4+). De groep wint een residentie en speelplek op het Leidsche Rijn Festival in Utrecht.

De publieksprijs ging naar Linde Baaijens voor haar voorstelling Daddy Issues. Zij wint speelplekken op het Anti Kater Theater, in het Compagnietheater, Theater Walhalla en Sonsbeek Theater Avenue. Bovendien krijgt ze diverse vormen van coaching aangeboden.

Ten slotte bood De Tekstsmederij een coachingstraject aan de jonge toneelschrijver Florian Slangen aan, reikte Midzomernacht Festival een speelplek uit aan Maartje Goes voor haar voorstelling This Is Y, en kende het Amsterdam Fringe Festival een speelplek toe aan Pygmalion_off van de Trans//missie. Die laatste zal het aankomende jaar bovendien aan het Café Theater Festival verbonden blijven als Café Theater Onderzoeker – een onderzoekstraject waarvan het resultaat volgend jaar op het festival te zien zal zijn. Trans//missie neemt het stokje over van Theatergroep Troubamour, die het afgelopen jaar onderzoek deed in de wijk Lombok en hun bevindingen dit weekend presenteerde op het festival.

Het Café Theater Festival vond van 1 tot en met 4 maart plaats in achtentwintig cafés in Utrecht. In het festival staan jonge dans- en theatermakers centraal, die een korte voorstelling maken waarin ze zich specifiek verhouden tot de fysieke ruimte van het café. Dit jaar vind het festival voor het eerst ook plaats in Tilburg, van 6 tot en met 8 april.

Foto Morning Mourning: Rikkert Wijrdeman