An Hackselmans is sinds 1 januari 2024 artistiek directeur bij Theaterproductiehuis Zeeland, voorheen bekend als Theaterproductiehuis Zeelandia. Ze gaat samen met huidig directeur Silvie Dees een tweekoppige directie vormen.

Hackselmans is sinds 2018 docent aan de regieopleiding van Toneelschool Maastricht, waar zij zelf in 2005 aan de acteursopleiding afstudeerde. Daarna speelde en regisseerde ze bij gezelschappen als Het Zuidelijk Toneel, Theater Artemis en NTGent. Verder was ze bijna vijf jaar artistiek medewerker bij kunstenorganisatie Madam Fortuna in Antwerpen, waarvan acht maanden als interim artistiek directeur.

Theaterproductiehuis Zeeland is geworteld in de provincie Zeeland. Het huis produceert er voorstellingen, biedt onder meer residenties aan en organiseert jaarlijks het Zeeland Nazomerfestival.

In een tijd waarin ‘onder druk’ staan de boventoon voert, vindt Hackselmans het heel waardevol dat Theaterproductiehuis Zeeland op een gastvrije manier tijd en ruimte creëert om naast het produceren van voorstellingen ook met de ontwikkeling van vakmanschap bezig te kunnen zijn. ‘Waarin er echt onderzoek gevoerd kan worden. Of dat nu gaat om vormonderzoek, de research rond een thematiek, het schrijven van een tekst, het voeden van een bron. Het mag er zijn. Het is een huis in beweging, in een regio rijk aan verhalen, met makers die ontzettend inspireren en rake voorstellingen maken. Dat wil ik mee verder doen bougeren.’

Directeur Silvie Dees laat weten alle vertrouwen te hebben in een levendige toekomst onder leiding van An Hackselmans. ‘Het engagement en verbindend vermogen van An sluiten aan bij onze ambities en krachtige visie op de toekomst van Theaterproductiehuis Zeeland. En die toekomstplannen liggen klaar. Theater dat urgentie voelbaar maakt, beroert en ontroert.’

Hackselmans is de eerste artistiek directeur van het productiehuis. Tot eind 2022 was Alex Mallems er artistiek leider.

Foto: TPZ Maiten de Schepper