Jan Goossens, afscheidnemend directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel, wordt artistiek directeur van het Festival van Marseille 2016, en na deze editie algemeen directeur. Hij volgt daarmee directrice en oprichtster Apolline Quintrand op. 

Tot het eind van het seizoen 2015-2016 is Goossens nog werkzaam als artistiek directeur van KVS, gelijktijdig met de eerste editie van het Festival van Marseille in juni-juli 2016. ‘Het is voor mij erg belangrijk mijn KVS-traject op een mooie manier te beëindigen, samen met de ploeg waarmee ik vijftien jaar lang fantastisch heb samengewerkt’, aldus Goossens.

Goossens zegt over zijn aanstelling in Marseille: ‘Het Festival van Marseille is het belangrijkste podiumkunstenproject van de meest fascinerende stad van Frankrijk, die Europa direct verbindt met het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Mijn keuze voor het Festival van Marseille is  artistiek en politiek-maatschappelijk.’ Hij wil behalve dans ook andere kunstvormen een plek geven, investeren in creaties, en de lokale en internationale impact van het festival nog sterker met elkaar verbinden.

Michael De Cock (1972) volgt Goossens in september 2016 op als artistiek leider van KVS. Ook zakelijk leider Danny Op de Beeck en dramaturge Hildegard De Vuyst verlaten de KVS in 2016. Wie hen opvolgen is nog niet bekend; De Cock is bezig met de samenstelling van het seizoen 2016-2017 en zijn nieuwe team, aldus de KVS.

Foto Jan Goossens: Stephan Vanfleteren