Artistiek leider Alex Mallems vertrekt bij Theaterproductiehuis Zeeland. Dat schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant. Aanleiding is een intern conflict, waardoor een onwerkbare situatie was ontstaan.

Volgens PZC raakte Silvie Dees al snel na haar aantreden als nieuwe directeur van Productiehuis Zeeland (voormalige Zeelandia) in conflict met artistiek leider Mallems. Zij had fors kritiek op zijn functioneren. Hij zou zonder toestemming toezeggingen doen aan theatermakers, afspraken niet goed vastleggen en informatie achterhouden.

Mallems is sinds 2001 artistiek leider van het Zeeland Nazomerfestival en sinds 2006 ook van Theaterproductiehuis Zeelandia. Voor de ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst stapte het theaterproductiehuis naar de kantonrechter van Middelburg. Zeelandia beschuldigde de artistiek leider daar onder meer van ‘ernstig verwijtbaar handelen’, wat geleid zou hebben ’tot financiële schade, imagoschade en schade in het netwerk voor Zeelandia’.

Gisteren deed de rechter een uitspraak in deze zaak en veegde daarbij alle argumenten van het prouductiehuis van tafel. Bij de aangehaalde incidenten was er volgens de rechter geen sprake van ‘verwijtbaar handelen’ door Mallems. De organisatie heeft hem bovendien te weinig kans gegeven om zijn functioneren te verbeteren. De Raad van Toezicht heeft de artistiek leider ook nooit geconsulteerd voor zijn visie op de feiten.

Toch is het vertrek van Mallems volgens de rechter onvermijdelijk. Daarvoor zijn de verhoudingen inmiddels te zeer verstoord. Het contract mag ontbonden worden per 1 november en het productiehuis moet Mallems een transitievergoeding van ruim 30.000 euro meegeven. De proceskosten moeten beide partijen zelf betalen.

De 64-jarige Mallems had een veel hogere ‘billijke’ vergoeding gevraagd. Hij maakte door de zaak grote kosten, valt nu zonder inkomen en heeft als Belg geen recht op een Nederlandse werkloosheidsuitkering. De rechter wees deze eis af, omdat die geen bewijs ziet voor ‘ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van Zeelandia’.

Mallems zit vanwege het conflict al sinds januari van dit jaar thuis. Hij is nog in beraad met zijn advocaat over een eventueel beroep.

Foto: Grenspaal 369 van Zeelandia, Koon Broos