Actrice Sjoukje Hooymaayer is woensdag overleden. Dat maakte theaterproducent en oud-collega Hans Cornelissen vandaag namens de familie bekend. Hooymaayer speelde onder meer bij Toneelgroep Theater en de Haagse Comedie en won in 1974 een Colombina. Grote bekendheid kreeg ze als huisarts Lydie van der Ploeg in Zeg ‘ns Aaa. Ze is 78 jaar geworden.

Sjoukje Hooymaayer (Laren, 1940) deed in 1964 eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool. Ze ontving meteen de Top Naeff-prijs en werd gecontracteerd door Toneelgroep Theater, waar zij tot 1980 in dienst bleef. In 1974 won zij de Colombina (meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol van het seizoen) voor haar rol van Butler in Kleine Alice van Edward Albee. Als freelance-actrice speelde ze later in producties van onder meer de Haagse Comedie, Ruud de Graaf Theaterproducties en De Graaf & Cornelissen Entertainment. Vorig jaar moest ze haar rol in My Fair Lady neerleggen wegens uitbehandelde eierstokkanker.

Op televisie brak Hooymaayer in 1976 door als Koningin Louise in Vorstenschool van Multatuli. Van 1980 tot 1993 was ze te zien als Dr. Lydie van der Ploeg in de televisieserie Zeg ‘ns AAA. Daarna was ze vijf jaar Jet, de dochter van Ellen Vogel, in de televisieserie Zonder Ernst.

Hooymaayer deed twee liedjesprogramma’s met de Belgische zanger Miel Cools en een programma met liedjes van Boris Vian met André van den Heuvel. Zij was ook docente op de Amsterdamse toneelschool en de Toneelacademie Maastricht.

Ze was gehuwd met acteur, regisseur en speldocent René Lobo, die in 2015 overleed. De familie laat weten dat Hooymaayer de afgelopen maanden nog ontzettend genoten heeft van het mooie weer en de prachtige zomer. De laatste voorstelling van My Fair Lady en het afscheid met die voorstelling in Koninklijk Theater Carré ontroerde haar.

Bron Theaterencyclopedie.nl. Foto: Sjoukje Hooymaayer in My Fair Lady, Roy Beusker.