Speldocent, acteur en regisseur René Lobo is op 29 januari overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was ruim veertig jaar verbonden aan de Toneelacademie Maastricht, waar zijn lessen voor generaties acteurs van onschatbare waarde zijn geweest. Hij is 74 jaar geworden.

Eind mei 2014 nam René Lobo afscheid van ‘zijn’ Toneelacademie, waar hij van 1972 tot 2013 lesgaf. Tijdens het afscheid kreeg hij een boekje met de kenmerkende titel Negen redenen waarom iemand geen acteur moet worden – over René Lobo, geschreven door collega en publicist Hans Münstermann. Ook werd bij zijn afscheid een nieuwe prijs voor lef, durf en moed in het theatervak in het leven geroepen: de René Lobo Stok.

Zelf werd hij opgeleid aan de Amsterdamse Toneelschool. Na zijn afstuderen in 1964 acteerde hij drie jaar bij Ensemble in Eindhoven, waarna hij overstapte naar het Arnhemse Toneelgroep Theater. Hij vervulde menig toneelrol en speelde in films (Amsterdamned, In Oranje) en televisieseries, maar verschoof zijn aandacht geleidelijk meer richting regie. Als regisseur was hij werkzaam bij het Publiekstheater en de Toneelraad Rotterdam.

Tijdens het Nederlands Theater Festival 2014 werd Lobo voor zijn wezenlijke bijdrage aan het Nederlands toneel geëerd met de Prosceniumprijs. Het leverde hem een staande ovatie van aanwezige oud-studenten op. In 2012 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In de Theatermaker van December 2014/Januari 2015 blikt Loek Zonneveld met Lobo terug op zijn lange carrière. Het artikel René Lobo, buitengewoon hoogleraar stukkie spelen lees je hier.

Foto: Clea Betlem