Actrice Henny Orri is dinsdagochtend op 96-jarige leeftijd overleden. Ruim 55 jaar lang stond ze op het toneel met toprollen bij de grote toneelgezelschappen uit haar tijd. Ze ontving daarvoor een Colombina en een Theo d’Or.

Henny Orri (Amsterdam, 1925) studeerde in 1947 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Meteen daarna sloot ze zich aan bij het Het Vrije Toneel (v.h. Het Ruys-Ensemble). In 1954 speelde ze haar eerste rol bij het Rotterdams Toneel, waar ze vijf jaar lang dragende rollen vertolkte, zoals de moeder in de wereldpremière van Een Bruid in de morgen van Hugo Claus in 1955.

Begin jaren zestig sloot ze zich aan bij Toneelgroep Puck, dat enkele jaren later overging in Toneelgroep Centrum. Hier speelde ze onder meer de titelrollen van De Meiden van Jean Genet (1962) en Sophocles’ Elektra (1965). Later bij Toneelgroep Theater speelde ze de hoofdrol in onder meer Saint Joan van George Bernard Shaw (1966) en Moeder Courage en haar kinderen van Berthold Brecht (1973).

In 1977 ontving Orri een Colombina voor Christaan Nortiers Deuren (Stichting Theaterunie) en in 1986 de Theo d’Or voor haar rol in Wings, naar een stuk van Arthur Kopit (Noordhollandse Stichting Drama Amsterdam).

Begin jaren ’70 werd ze ook bekend op televisie. Ze verscheen toen in de VARA-serie Twee Onder Een Kap. En in 1975 had ze een rol in de film Dokter Pulder zaait papavers.

In 1994 nam Orri officieel afscheid van het toneel als actrice. Dat deed ze met In de Hemel mag alles, een blijspel over euthanasie geschreven door haar tweede echtgenoot Theo Kling. Maar echt afscheid nemen van haar vak vond ze moeilijk. Twee jaar later stond ze alweer op de planken met Hersenschimmen van het Kaaitheater en vier jaar later volgde nog een monoloog, Rose van Martin Sherman waarvoor ze weer genomineerd werd voor een Theo d’Or.

In 2009 speelde ze, inmiddels 84 jaar oud, samen met haar dochter Diana Lensink de Bellevue Lunchtheatervoorstelling Berm, een tekst van de toen debuterende auteur Rik van den Bos over een moeizaam gesprek tussen moeder en dochter die elkaar eindelijk recht in de ogen kijken. Drie jaar later overleed Lensink op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Lensink was de dochter van Orri’s eerste man acteur Ton Lensink. Ze was getrouwd met acteur Wim van der Grijn en moeder van acteur Matteo van der Grijn.

Orri werd tijdens haar leven meermaals gehuldigd. Ze was Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw en in 2016 werd in de Jos Brink foyer van de Stadschouwburg Haarlem een buste van haar onthuld. In 2015 ontving Orri de Blijvend Applaus Prijs, een oeuvreprijs voor podiumkunstenaars die het actieve theaterleven (deels) hebben beëindigd. De jury, bestaande uit Dominique Deutz, Hein Janssen en Gislebert Thierens, verkoos Orri ‘omdat zij ruim 55 jaar lang een vooraanstaande en unieke toppositie aan het Nederlandse toneel heeft ingenomen, met uitzonderlijke prestaties in zowel tragedies als in komedies’.

Foto: Mark Kohn