Op 14 mei is actrice Anita Menist in Amsterdam overleden. De echtgenote van acteur Wim Kouwenhoven speelde in meer dan veertig verschillende producties van de Arnhemse Toneelgroep Theater.

Menist (16 december 1926, Amsterdam) deed in 1948 eindexamen bij de Amsterdamse toneelschool. Daarna kwam ze bij het Nederlands Volkstoneel en zijn opvolgers de Toneelvereniging en het Nieuw Nederlands Toneelgezelschap.

In 1947 trouwde Menist met toneel- en filmacteur Wim Kouwenhoven (1923 – 2009) en stond ze door de geboorte van twee dochters even minder frequent op de planken. Vanaf eind jaren zestig speelt ze weer meermaals bij het repertoiregezelschap De Nederlandse Comedie, destijds huisgezelschap van de Stadsschouwburg Amsterdam.

Tegelijkertijd wordt Menist een van de steunpilaren van de Arnhemse Toneelgroep Theater, waar ze tot de opheffing in 1984 meer dan veertig verschillende producties speelde. Daarna was ze nog te zien bij onder meer Bellevue Lunchtheater, Frascati en Het Nationale Toneel. Een van haar laatste toneelrollen is die van Marina in Oom Wanja, in 2004 bij Toneelgroep Amsterdam.

Op televisie was Menist vooral in de zestiger jaren vaak te zien. Ze werkte ook regelmatig mee aan hoorspelen. Films waarin Menist hoofdrollen speelde zijn onder meer Assefeest (1982), De pianiste (1994), Coup de foudre (1996) en Grijze muren (2014).

Foto: Anita Menist met Willem Nijholt in De invasie van Arthur Adamov van Toneelgroep Theater. Maria Austria / MAI. Collectie Theaterinstituut Nederland.