Een paar maanden voor haar honderdste verjaardag is actrice Truus Dekker overleden. Ze werd bekend door theaterrollen in regie van Scharoff en van televisieprogramma’s van Wim T. Schippers.

Truus Dekker studeerde in 1946 af aan de Toneelschool in Amsterdam, waar ze in de klas zat met onder anderen Ton Lutz, Egbert van Paridon en Ellen Vogel. Datzelfde jaar debuteerde ze bij Toneelgezelschap Comedia, het nieuwe door Cor Hermus opgezette gezelschap voor modern toneel met Amsterdamse acteurs als Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, Han Bentz van den Berg en Guus Oster.

Belangrijke invloed op het gezelschap had de Russische gastregisseur Peter Scharoff, die wordt gezien als de grondlegger van het regisseurstheater in Nederland en als degene die Stanislavski’s acteermethode in Nederland introduceerde. In zijn regie van Maxim Gorki’s Nachtasyl, speelde Dekker de rol van Natasja. Ze kreeg daarvoor in 1949 de toen jaarlijks uitgereikte ‘5 mei-prijs’ voor jonge, veelbelovende toneelspelers.

In 1950 scheidde de kern van Comedia zich af om als De Nederlandse Comedie verder te gaan. Ook Dekker stapte, net als Scharoff, over naar het nieuwe gezelschap, dat later het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Amsterdam werd. In de jaren zestig speelt Dekker voornamelijk bij Toneelgroep Arena en opvolger De Nieuwe Komedie, in de jaren zeventig bij het Zuidelijk Toneel Globe en het Publiekstheater.

Daarna was Dekker vooral op televisie te zien. Grote bekendheid volgde na de programma’s van Wim T. Schippers: Het is weer zo laat, De Lachende Scheerkwast, Op zoek naar Yolanda, Plafond over de vloer en We Zijn Weer Thuis. In de laatste serie speelde ze vijf seizoenen lang de rol van Nel van der Hoed-Smulders. Vanaf 1994 tot 2009 speelde ze de moeder van Jaap Kooiman in Toen was geluk heel gewoon.

Daarnaast was Dekker te zien in meerdere grote speelfilms, zoals Het meisje met het rode haar, Wat Zien Ik!?, Turks Fruit, Keetje Tippel, Soldaat van Oranje, Pim, Een vrouw als Eva en Spetters. Ook in de Amerikaanse film The Little Ark (1972) over de Watersnood van 1953 speelde Dekker mee.

Foto: door Godfried de Groot, met dank aan De Theatercollectie/Stichting TiN