In zijn woonplaats Amsterdam is acteur en regisseur Gijs de Lange overleden. De Lange was lange tijd verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, waar hij speelde in de voorstellingen van Gerardjan Rijnders en zich ontwikkelde als regisseur. Na zijn vertrek bij Toneelgroep Amsterdam regisseerde hij een buitengewoon brede variëteit aan producties, onder meer bij Orkater, Beumer & Drost, de Nationale Reisopera en diverse vrije producties.

Gijs de Lange, geboren in 1956, ging in Rotterdam naar het gymnasium en daarna naar de toneelschool in Maastricht. Vanaf 1979 speelt hij bij Zuidelijk Toneel Globe onder Gerardjan Rijnders, in producties als Troilus en Cressida, Hofscènes en Wolfson, de talenstudent.

Vanaf 1984 gaat hij regisseren (oa de afstudeervoorstelling van Hans Kesting) en in 1987 gaat hij met Rijnders mee naar Toneelgroep Amsterdam (het huidige Internationaal Theater Amsterdam), waar hij de openingsvoorstelling Waarom… daarom regisseert, met de drie directeuren als spelers.

In Amsterdam speelt hij in Rijnders’ grote voorstellingen als Mein Kampf, Ballet en Een soort Hades en regisseert hij lichter repertoire als Terrence McNally’s Masterclass, Alan Ayckbourns Verre vrienden en Momenten van geluk en William Somerset Maughams Een ideale vrouw. Actrice Marieke Heebink wint voor haar hoofdrol in deze laatste voorstelling de Theo d’Or.

Vanaf 2001 gaat De Lange verder als freelance theatermaker en regisseert meerdere muziektheaterproducties van Orkater, waaronder Conijn van Olland, Kamp Holland en De gouden eeuw. Dat combineert hij met regies in andere genres als toneel (onder meer bij Het Toneel Speelt, De Appel en Het Toneelschap Beumer & Drost), musical (onder meer M-Lab, PIT Producties en MORE Theatre Producties) en opera (onder meer de Nationale Reisopera). Ook veel cabaretiers werken met hem samen, waaronder Droog Brood, Henry van Loon, Remko Vrijdag en Martine Sandifort. De laatste producties onder regie van De Lange zijn Showponies 1 en 2 en Snowponies van Alex Klaasen.

Bij Stichting Special Arts zette De Lange zich in voor spelers met een beperking. De Lange gaf ook regelmatig les bij de Toneelacademie in Maastricht en de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Bij het televisiepubliek is De Lange vooral bekend van zijn rollen in Het Klokhuis (‘Vieze Kok’ Alberdingk Thijm, tv-chef Ben Kokkelman en historische personages in de Welkom in de Geschiedenis-reeks). Hij speelde ook rollen in tv-series als Gooische vrouwen en Oogappels.

De Lange overleed na een kort ziekbed, als gevolg van een longfibrose. Ruim een week voor zijn dood sprak hij nog uitgebreid met podcastmaker en acteur Pepijn Schoneveld over zijn naderende einde. Schoneveld heeft de aflevering donderdag als eerbetoon online gezet.

Foto: Gijs de Lange op de castpresentatie van de musical Dreamgirls in het Zaantheater in Zaandam (2014).  ANP / Mischa Schoemaker