Acteur en regisseur Ronald de Bruin is vorige week in Utrecht overleden, na een korte ernstige ziekte. Hij is 56 jaar geworden.

De Bruin (Haarlem, 1963) studeerde in 1990 af aan de Toneelacademie Maastricht en speelde daarna bij onder meer Hollandia, Toneelgroep Amsterdam, het Ro Theater en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Bij Het Nationale Toneel speelde hij in verscheidene regies van Johan Doesburg, waaronder een titelrol in Troilus en Cressida in 1994. Samen met Quirine Doni bij Theatergroep Koper speelde hij van 2009 tot 2018 een eigen bewerking van Dinner for One .

De Bruin regisseerde tevens bij meerdere serieuze amateurtheatergroepen. Bij Troost maakt hij een versie van Doek!, die tussen 2013 en 2018 68 keer speelde in theaters en op locatie. Samen met Jan van Sas was hij een van de oprichters van Demasqué. Ze regisseerden er samen spektakelstukken als Pericles en Pip. Het gezelschap herinnert De Bruin op zijn website als iemand die altijd met veel gedrevenheid en passie stond te regisseren en altijd klaarstond om bij hen de handen uit de mouwen te steken.

Naast zijn theatercarrière, speelde De Bruin in films als Zwartboek (2006), Voetbalvrouwen (2007) en Moordvrouw (2012).

Foto: Ronald de Bruin in Roel met gevoel (2010).