Regisseur, acteur en toneelschrijver Peter van der Linden is woensdag op 95-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteplaats Den Haag. Dat laat zijn familie weten in een overlijdensadvertentie in de Volkskrant. Van der Linden was in 1971 een van de oprichters van de Haagse toneelgroep De Appel.

Peter van der Linden (Den Haag, 1923) kreeg het theatervak van huis mee. Zijn vader Jan van der Linden (1900-1965) speelde en regisseerde onder meer bij het Rotterdamsch-Hofstad Toneel en Het Nederlandsch Tooneelensemble.

Peter volgde eerst de tekenakademie en de landbouwschool in Ommen en werkte nog enige tijd als boerenknecht, maar via zijn vader kwam hij uiteindelijk ook bij het theater terecht. Eerst als figurant bij het Residentie Tooneel en na de de bevrijding als acteur bij jeugdtheaergezelschap De Sprookjesspelers. Daarna volgden onder meer het Zuid Nederlandsch Tooneel, Het Nederlandsch Tooneelensemble, De Gong, De Schouwspelers, Toneelgroep Arena, Nieuwe Komedie, De Nederlandse Comedie en Toneelgroep Theater.

In de herfst van 1971 richtte Van der Linden, samen met regisseur Erik Vos en acteurs Christine Ewert, Do van Stek en Carol Linssen, in Den Haag Toneelgroep De Appel op. Hij bleef, als acteur en regisseur, vast verbonden aan het gezelschap tot en met 1984.

Daarna opende hij in zijn woning aan de Haagse Riouwstraat zijn eigen Theatertje Thuis, waar hij verhalen en sprookjes vertelde  uit allerlei culturen. Hij maakte tevens naam als bewerker en schrijver van toneelteksten.

Voor zijn theaterrollen werd Van der Linden meerdere malen onderscheiden. In 1962 ontving hij de Amsterdamse Albert van Dalsumprijs (voor zijn rol in Die gecroonde leersse), in 1968 de Arlecchino voor zijn bijrol als Signor Palmiro in Vanavond improviseren wij bij Toneelgroep Theater en in 1976 de Louis d’Or voor zijn (vrouwen)hoofdrol als Klytemnestra in Agamemnoon bij Toneelgroep De Appel.

Bron: Theaterencyclopedie.nl. Foto: Peter van der Linden en Mart Gevers in De Parijse bruiloft, Nieuwe Komedie 1965. Particam Pictures/MAI.