Weinig hoopvol nieuws op de coronapersconferentie van gisteren. De theaters blijven nog wel even gesloten voor publiek. Om het vol te houden: vijf nieuwe tips voor livestreams en andersoortige thuiskijkmogelijkheden voor deze week. 

Niemand anders van Micha Wertheim
Grijp je kans om de bejubelde voorstelling Niemand anders van cabaretier Micha Wertheim deze week nog bij te wonen. Wertheim liet zich niet ontmoedigen door de coronamaatregelen. Hij verhuisde naar een lege theaterzaal en ontwikkelde een interactieve online-voorstelling voor het publiek thuis. Volgens onze recensent Patrick van den Hanenberg levert dat een ‘buitengewoon intrigerend programma’ op met een ‘angstaanjagend dystopisch slot’. In 2016 maakte Wertheim de voorstelling Ergens anders, waarbij het publiek in de theaterzaal zat en hijzelf niet kwam opdagen. Nu zijn de rollen omgedraaid.
24 en 27 februari om 21.00 uur
Kaarten: 15 euro. Maar omdat Wertheim ‘mensen die door de coronacrisis financieel getroffen zijn ook de kans wil geven deel te nemen, is er voor die mensen de mogelijkheid gebruik te maken van een aanzienlijke coronakorting’.

Wij zijn de buren van PS|Theater
Het Leidse stadsgezelschap PS|Theater ging de afgelopen maanden op bezoek bij buren in Zoeterwoude, Leiderdorp, Voorschoten en Oegstgeest. Theatermakers Rian Evers, Tijs Huys en Julia Schmitz spraken met hen over het leven in hun dorp. De mooiste en meest bijzondere verhalen komen samen in een online theatervoorstelling over burenliefde, nabuurschap en buurtgevoel.
26 t/m 28 februari en 5 t/m 7 maart om 20.00 uur
Kaarten: 7,50 euro 

Festival Mini-ICAF van International Community Arts Festival
Iedere drie jaar vindt in Rotterdam een internationale ontmoeting plaats tussen makers en publiek van in de gemeenschap gewortelde kunstprojecten. Vorig jaar maart moest het ICAF zijn achtste editie op het laatste moment annuleren, wat ze nu gedeeltelijk inhalen met een tweedaagse online editie. Op het programma staan gesprekken en workshops over community art en vertoningen van film- en theatervoorstellingen, die live worden uitgezonden vanuit Rotterdam en Singapore.
26 en 27 februari
Het festival is voor iedereen gratis toegankelijk. Het volledige programma en aanvullende informatie vind je hier.

Usher van Opera Ballet Vlaanderen
De Vlaamse componist Annelies van Parys creëerde samen met librettiste Gaea Schoeters een nieuwe kameropera op basis van Debussy’s schetsen voor La chute de la maison Usher (1908-’17), naar Edgar Allan Poe. Geregisseerd door de Franse regisseur Philippe Quesne, die zich liet inspireren door Amerikaanse horrorfilms uit de jaren zeventig. Usher speelde vorig jaar al in Berlijn en Stockholm. De grootste krant van Zweden, Dagens Nyheter, noemde de muziek ‘delightfully composed’. De Financial Times gaf vier sterren.
27 februari om 20.00 uur
Kaarten: 10 euro

Hans van Manen Variations van Het Nationale Ballet
Het Nationale Ballet presenteert via een livestream zes choreografieën uit het oeuvre van meesterchoreograaf Hans van Manen. De voorstelling bestaat uit twee casts, die zowel wereldwijd uitgevoerde ‘evergreens’ als nog onbekende(re) creaties van Van Manen dansen.
27 en 28 februari om 15.00 uur (herhaling 4 en 5 maart)
Kaarten: 12,50 euro  

Foto: Niemand anders van Micha Wertheim, Gijsbert van der Wal