Nog steeds weinig perspectief op de heropening van theaters. Om het vol te houden: vijf nieuwe tips voor livestreams en andersoortige thuiskijkmogelijkheden voor deze week. 

Vakantietheater van steeds meer jeugdtheatergezelschappen
Op het nieuwe platform vakantietheater.nl delen Bureau Vanaf2, Klein Amsterdam Producties en 2-ater Producties deze voorjaarsvakantie dagelijks drie online voorstellingen voor kinderen. Om 10.00 uur speelt een voorstelling voor peuters, om 14.30 uur voor kleuters en om 16.00 uur ‘een meer arthouse-achtige voorstelling, zonder bekende figuren als Nijntje of Dikkie Dik’. Een online ticket kost € 7,50. Op de eerder gelanceerde website Podiumkids Thuis staan voorstellingen van een collectief van 26 jeugdtheatergezelschappen. Zij bieden on demand registraties aan voor een vast bedrag van € 2,99.

Ook individueel zetten gezelschappen hun (bestaande) aanbod steeds meer online. Maas theater en dans gaat vanaf deze week streamen. Zondag zendt het Rotterdamse jeugdgezelschap een registratie uit van Pak’m (3+) en de week daarop livestreams van Eitje (3+) en Boef (4+). Familietickets kosten tussen de 2,99 en 7,50 euro. Op YouTube zijn volledige registraties te vinden van voorstellingen van onder meer Van Hoorne Entertainement, Theatergroep KwattaEfteling musical en Dirk Scheele.
Kaarten: gratis tot 7,50 euro, via de diverse platforms.

Het Hele Verhaal | Love Story van Toneelgroep Oostpool
Oostpool Stream zendt vanaf vanavond iedere vrijdagavond een nieuwe voorstelling live uit vanuit Huis Oostpool. Vanavond speelt het gezelschap de eerste voorstelling van de theaterserie Het Hele Verhaal. Voor dit project vraagt Oostpool steeds drie verschillende schrijvers om een nieuwe, 20 minuten durende toneeltekst te schrijven in één genre. De Nijmeegse schrijver met Turkse roots Yücel Kopal (1982), de jonge Nederlands-Kosovaarse schrijver Vera Morina (1995) en Nederlands veelbekroonde toneel- en scenarioschrijver Maria Goos (1956) gaven hun eigen invulling aan de ‘Love Story’. Onze recensent Henri Drost zag deze editie afgelopen november al en noemde die toen ‘memorabel’. ‘De stukken tonen een prille liefde die gedoemd is te mislukken, een futuristisch boy unmeets girl-verhaal en een liefde die nooit heeft bestaan, een levenslang misverstand. Dat alles in zeventig minuten.’
19 februari, 20.15 uur, livestream vanuit Huis Oostpool
Kaarten: 9,50 euro / abonnement 55 euro 

Utrechts International Comedy festival
Vorig jaar kwamen er vlak voor de eerste lockdown nog 3000 mensen naar TivoliVredenburg voor een van de grootste stand-upcomedyfestival van de Benelux. Dit jaar speelt het festival zich volledig online af, met nog 22 shows van (internationale) stand-upcomedians. Op het programma staan onder andere de Oudegrachtconférence van lachburgemeester Patrick Meijer, No Man’s Land: The All Female talent show met Trista Mrema en Liz Miele en CALB met Mo Hersi en Fuad Hassen. In Watching bad movies with good comedians verwonderen de Schotse comedians Billy Kirkwood en Ian TC zich over Nederlandse cultfilms. Naast voorstellingen zijn er diverse talkshows en workshops, zoals ‘Hoe maak je comedy tijdens corona?’ met Andries Tunru en Stefan Pop.
19 februari tot en met 17 maart, livestreams en registraties op verschillende platforms
Kaarten: gratis tot 7,50 euro, passe-partout 17,50 euro

Branoul heeft trek! door Theater Branoul 
Het Haagse literaire theater Branoul kan niet meer wachten tot het lente wordt en ze eindelijk weer kunnen spelen. En als die lente te lang op zich laat wachten? Dan doen ze het zelf wel. Sijtze van de Meer, Roeland Drost en Bob Schwarze gaan alvast online de lente vieren met een persoonlijke benefietvoorstelling. Met teksten, zang en muziek over liefde, sensualiteit, over aanraken, bij elkaar zijn en over genieten van de schoonheid. Opdat zij het niet verleren.
21 februari om 14.00 uur, livestream vanuit Branoul
Kaarten: 25 euro

DIAH (Do It At Home Festival) van Nein & CAMPO
Nein, een Belgisch curatorencollectief onder leiding van Laurens Mariën, daagt meer dan dertig theatermakers, choreografen, performers, muzikanten en dj’s uit om van thuis uit online verbinding te maken met een publiek, en op zoek te gaan naar een ander soort festivalervaring. Ze vertellen verhalen, geven instructies voor een do-it-yourself performance bij je thuis of draaien muziek voor de juiste sfeer daarbij. Onder meer Benjamin Abel Meirhaeghe, Cherish Menzo, Ferre Marnef, Jan Martens, Ezra Veldhuis en Bosse Provoost doen mee.
21 februari vanaf 13.00 uur,
Kaarten: gratis zonder reservering
 

Foto: Het Hele Verhaal | Love Story van Toneelgroep Oostpool, Bart Grietens