Een voorstelling in het theater bekijken met je date of geliefde zit er deze Valentijn niet in. Gelukkig zijn er veel online alternatieven. Vijf tips voor livestreams en andere thuiskijkmogelijkheden op 14 februari. 

JA van Nasrdin Dchar
Tussen de avond dat Nasrdin zijn vrouw ontmoet en de dag dat ze trouwen, zit vijftien jaar. Waarom heeft het zo lang geduurd als hij bij de eerste kennismaking al weet dat zij de ware is? In 2019 toerde Dchar al met deze voorstelling over de liefde door het land. Op Valentijnsdag speelt hij eenmalig een speciale editie voor een publiek thuis. Wat volgens onze recensent Henri Drost JA sterk maakt is dat het ‘vooral pleit voor begrip. Echt luisteren naar elkaar elkaar en accepteren het soms ook met elkaar oneens te zijn.’
14 februari, 20.30 uur, livestream vanuit de Meervaart in Amsterdam
Kaarten (12,50 euro) via de Meervaart

Digital Valentine’s Show van Boom Chicago
De volledige cast van Boom Chicago improviseert over liefde, liefdesverdriet en gemiste kansen. Ook eigen opgestuurde  ‘allesomvattende liefdesboodschappen’ kunnen een plekje krijgen in de show. Na afloop host comedian Stacey Smith een ‘Romance Quiz’ en er kan een Frans diner bezorgd worden thuis, inclusief ‘een ondeugend spelletje’.
14 februari, 18.00 uur, livestream vanuit Boom Chicago in Amsterdam
Kaarten (vanaf 39,50 euro) via Boom Chicago

Pas de Deux van Scapino Ballet
Scapino Ballet Rotterdam lanceert op 14 februari zijn eigen video on demand platform Scapino Streamt. De eerste voorstelling die vanaf Valentijnsdag kan worden bekeken is het dans- en muziekconcert Pas de Deux. Pianist en componist Michiel Borstlap brengt met subtiel pianospel twaalf dansers in beweging, in een choreografie van Ed Wubbe. Danseres Jozefien Debaillie werd voor haar rol genomineerd voor een Zwaan omdat ze volgens de jury ‘haast onmerkbaar een spoor naar je netvlies en je hart brandt’.’ Recensent Dick van Teylingen vond de voorstelling er ‘prachtig uitzien’ met ‘een imposante locatie en uitstekende dansers’.
Vanaf 14 februari beschikbaar, registratie
Gratis toegankelijk via Scapino Streamt

Liefhebben van Laura van Dolron
Een niet-wetenschappelijk onderzoek naar het enige wat er echt toe doet. Stand-up filosoof Laura van Dolron zoekt naar mensen die ons kunnen leren wat liefhebben is. Simon van den Berg noemde Liefhebben ‘een oproep voor iets meer vertrouwen in de liefde en iets minder cynisme’. Speciaal voor Valentijn zijn er Extra-liefde tickets verkrijgbaar. Daarmee zorgt Theater Walhalla ervoor dat de voorstelling gratis te bekijken is voor iemand die een beetje extra liefde nodig heeft, zoals mensen in de zorg of eenzame ouderen.
14 februari, 19.00 uur, livestream vanuit Theater Walhalla in Rotterdam
Kaarten (vanaf 10 euro) via Theater Walhalla

Don Giovanni van Holland Opera
Misschien niet het eerste verhaal waar je aan denkt rond Valentijn, maar NPO 2 Extra zendt de opera van Mozart wel uit op de dag van de liefde. Don Giovanni versiert gewetenloos de ene vrouw na de ander, tot de geest van de Commendatore hem ter verantwoording roept. Het is al een paar eeuwen lang een van de meest uitgevoerde opera’s, toch weet Holland Opera er volgens onze recensent Oswin Schneeweisz weer ‘een verrassende en persoonlijke draai’ aan te geven.  ‘In een spectaculaire slotscène stijgt Don Giovanni op als een levende versie van Da Vinci’s Mens van Vetruvius: de mens die elke vorm kan aannemen die hij wil. De mens die dankzij de vrije wil kan kiezen tussen goed en kwaad.’
14 februari, 20.30 uur, te zien op NPO 2-extra

Kijk hier voor 10 extra thuiskijktips voor deze week. 

Foto: Pas de Deux van Scapino Ballet, Hans Gerritsen