Benjamin van der Velden won tijdens de finale van Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival 2016 de juryprijs. Hassan El Rahaui tekende voor de publieksprijs. De andere finalisten waren Jorn van Dam, José Schuringa en Andries Tunru. De finale vond vrijdagavond 11 maart plaats in Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen.

De jury sprak in haar rapport van een slimme, jonge cabaretier. ‘Benjamin maakt indruk met zijn liedjes die zowel qua taal als qua muziek van hoog niveau zijn. Zijn zoekende persoonlijkheid op het podium is boeiend om naar te kijken.’ Van der Velden werd tijdens de halve finale op 5 februari al verkozen tot publieksfavoriet, waardoor hij een plek in de finale bemachtigde.

Het was de tiende editie van het festival, dat behalve door Cultuurcentrum Griffioen georganiseerd wordt door Theater Zuidplein te Rotterdam. Het festival richt zich op het scouten van onbekend cabarettalent en biedt hen een springplank naar de grotere landelijke cabaretfestivals. Eerdere winnaars waren onder meer Roovers en Van Leeuwen (2015), Anne Neuteboom (2014) en Kirsten van Teijn (2013).

Foto: Hans Hordijk