De dertigste editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival is gewonnen door de 21-jarige Selma Visscher. In de finale liet zij haar beide medefinalisten Andries Tunru en Benjamin van der Velden achter zich. De Persoonlijkheidsprijs ging naar Van der Velden, Tunru won de Publieksprijs.

De drie finalisten moesten in een kort programma van circa vijfentwintig minuten zowel de jury, die bestond uit Hanneke Braam, Hans Floberg, Dries Floris en Ron Rijghard, als de zaal zien te overtuigen. Ze deden dat met een flair die liet zien dat er een stevige voorbereiding aan was voorafgegaan. De drie jonge cabaretiers toonden geen enkele podiumvrees en bespeelden de Groninger Stadsschouwburg alsof het een klein achteraf zaaltje betrof. De uitverkochte zaal honoreerde die schroomloosheid telkens met een royaal applaus.

Afgaande op deze finale kan de jongste generatie cabaretiers niet worden beticht van een overdadig engagement of een inhaken op de actualiteit. Afgezien van een bescheiden grapje over het verkiezingsprogramma van de PVV (‘één A4-tje is te weinig om je reet mee af te vegen’) en een enkele sneer naar Vindicat, ging het vooral over onderwerpen als seks, relaties en familiebanden. Opvallend: zowel Tunru als Visser thematiseerden een ingewikkelde relatie met een vaderfiguur.

Bij Tunru, die dit jaar ook al de publieksprijs op het Amsterdams Studenten Cabaret Festival won, sprong een briljant uitgevoerde dollemansscène in het oog, de 26-jarige Van der Velden is vooral muzikaal erg sterk. De veelzijdige winnares Visscher koppelt een bescheiden présence aan brutale teksten, bijvoorbeeld in een tamelijk expliciet menstruatielied. De voormalige panfluitstudente kon er niet natuurlijk onderuit ook een solo op dat instrument te doen. Het was een verrassend besluit van een ontregelend solo-optreden. ‘Enorm zelfverzekerd, intens en ontroerend’, vond de jury.

Foto vlnr: Andries Tunru, Benjamin van der Velden, Selma Visscher