Nog geen idee wat je dit jaar aan de theaterliefhebber uit jouw familie moet schenken? Theaterkrant helpt je uit de brand. De 10 leukste theatercadeaus van het moment!

BOEK: De Collectieven – een unieke theatergeschiedenis
Vers van de pers. Dit boek is in september 2022 uitgegeven en biedt een geschiedenis van het collectieve theater in Nederland en Vlaanderen. Aan de hand van zeventien tekstbijdragen en meer dan vijftig scènefoto’s brengt De Collectieven deze voor de lage landen unieke theatergeschiedenis voor de eerste keer in kaart.
De Collectieven – een unieke theatergeschiedenis is hier te bestellen bij Maatschappij Discordia voor 35 euro (excl. Verzendkosten twv 4,50 in Nederland)

MERCHANDISE: Ravensburger Puzzel van Het Nationale Theater
Een ideaal cadeau voor de hele familie en iedereen met een liefde voor Den Haag. Met deze puzzel van 1000 stukjes zet je zelf de Koninklijke Schouwburg en stukjes van Theater aan het Spui en Zaal 3 in elkaar. Van affiches die geplakt worden tot mensen die van de schouwburg abseilen; je ontdekt steeds meer op dit vrolijke tafereel. De illustratie is gemaakt door Rixt Mekenkamp.
Ravensburger Puzzel van het Nationale Theater kun je bestellen op de website van het HNT. De puzzel kost 45 euro inclusief verzending en je ontvangt de puzzel in de Ravensburger doos.

BOEK: Gezellig bijkletsen! van Pieter Bouwman
Pieter Bouwmans nieuwe boekje met oneliners Gezellig bijkletsen! leest als een aantal korte sets op een stand-up-comedy-avond met een line-up van vier comedians, schreef Patrick van den Hanenberg in zijn boekbespreking. Er wordt in zijn oneliners eigenlijk nooit iemand afgebrand, er is altijd wel mededogen. Dat maakt de sukkels toch menselijk. Hij plaatst zichzelf ergens tussen het absurdisme van tekenaar Gummbah en de tragiek met ironie van Peter van Straaten. Samengesteld door Erik van Muiswinkel en van een voorwoord voorzien door Herman Finkers, de tekeningen zijn van Martyn F. Overweel.
‘Gezellig bijkletsen!’ is hier te koop voor 15,00 euro.

MERCHANDISE: Knuffels en rompers van Maas theater en dans
Bij Maas theater en dans hebben ze zelfs aan de állerkleinsten gedacht. Ze verkopen originele (en schattige) MAASBABY ROMPERS in de maten 50 t/m 80 van stretchende stof. Daarnaast maakt Leo Sterrenberg handgehaakte knuffels, de zogenaamde: ‘DOE EENS LIEF POP’. Beschikbaar in verschillende kleuren.
De MAASBABY ROMPER koop je voor 10 euro hier, en de DOE EENS LIEF POP voor 25 euro hier, beide prijzen zijn excl. verzendkosten.

BOEK: Nederlandse mime van Marijn de Langen
De eerste uitvoerige monografie over de geschiedenis van de Nederlandse mime, die sinds de jaren zestig de nodige vernieuwing en opschudding in het nationale en internationale theater veroorzaakte. Nederlandse mime is theater waarin de waarneming van het publiek uitgedaagd wordt en de zintuigelijke, fysieke ervaring centraal staat: lichaam en beweging in relatie tot scenografie, tijd en ruimte. Mimespelers en makers zijn uitvinders die geneigd zijn te beginnen vanuit een nulpunt, een lege ruimte waarin nog niets vastligt en waarin nog geen wetten zijn. Specifieke belichaamde kennis van spelers en makers uit de Nederlandse mimetraditie wordt in dit boek onderzocht en in kaart gebracht.
Nederlanse mime van Marijn de Langen is hier te bestellen voor 59,99 euro. Het boek is in het Nederlands en in het Engels verkrijgbaar.

MERCHANDISE: Vintage Parade theaterfestival poster
De Parade verkoopt posters van voorgaande festivaledities. Een feestje voor aan de muur!
Voor 12,50 euro te bestellen op de website van de Parade.

FOTOBOEK: We are such stuff van Deen van der Meer
Deen van Meer fotografeert ruim dertig jaar voorstellingen van grote gezelschappen en producenten. Een bescheiden, maar indrukwekkende selectie van zijn scènebeelden staat in het pas verschenen boek We are Such Stuff. Als je de bewuste voorstellingen hebt gezien, kun je aan de hand van de foto’s herinneringen ophalen, beelden terugroepen, gevoelens wellicht. Zo niet, dan heeft een goede scènefoto an sich gelukkig ook nog wat te vertellen. Over de voorstelling, maar ook los van de voorstelling hebben de beelden een eigen verhaal. En dat mogen ze in dit boek ruimhartig vertellen aan ieder die het ‘lezen’ wil, zo schreef collegafotograaf Moon Saris in haar boekbespreking.
Je kan het boek bestellen bij Deen van der Meer voor 48,50 euro.

MERCHANDISE: Het Zuidelijk Toneel
Het Zuidelijk Toneel heeft unieke shirts te koop met schoolfoto’s van artistiek leider Piet Menu, zakelijk leider Sophie Lambo of regisseur Sarah Moeremans, wie wil dat nou niet? Ook voor de hele familie heeft Het Zuidelijk Toneel iets te bieden namelijk een memory spel genaamd Remember me? rondom 28 sleutelfiguren die de wereld hebben veranderd. Het spel laat de spelers niet enkel plaatjes zoeken en hun kortetermijngeheugen kraken, maar is tevens een spel waarbij je figuren uit de geschiedenis beter leert kennen en zo ook je langetermijngeheugen eens goed kunt uitdagen. Het spel is voor iedereen boven 6 jaar geschikt.
De shirts zijn hier te bestellen in de maten m tot XXL voor 12 euro. Het memory spel hier voor 22,50.

BOEK: De Nieuwe Dans Bibliotheek
De Nieuwe Toneelbibliotheek geeft sinds een aantal jaar ook boekjes uit over dans: De Nieuwe Dansbibliotheek. ‘Doel is hele veld – van ballet tot flamenco, met al zijn losse eilandjes van gezelschappen en makers – te verenigen in een overkoepelende collectie van boekjes met interviews, essays, notaties en vertalingen’, zegt redacteur Ditte Pelgrom. Ondertussen zijn er al drie boekjes verschenen: Papier Incomestible door Emilie Gallier, Interdisciplinair theater voor de allerkleinsten onder redactie van Fransien van der Putt en Anne-Beth Schuurmans en Gesprekken met makers – Wies Bloemen door Fransien van der Putt. Meer weten over De Nieuwe Dansbibliotheek? Lees het artikel van Theaterkrant.
Allen hier te bestellen voor een bedrag van 12,50 euro (Papier Incomestible) en 17,50 euro (Overige twee publicaties).

ABONNEMENT THEATERKRANT MAGAZINE
Het allermooiste cadeau is natuurlijk een abonnement op Theaterkrant Magazine, ons vakblad voor de Nederlandse podiumkunsten. Het magazine komt zes keer per jaar uit en biedt een actueel overzicht van de ontwikkelingen in toneel, dans, opera, cabaret, muziektheater en jeugdtheater. Alle aspecten van het vak komen in Theaterkrant Magazine aan bod: acteren, regisseren, dramaturgie, vormgeving, marketing en zakelijk leiding van zowel theatergroepen als schouwburgen. Als je nu abonnee wordt, ontvang je als welkomstgeschenk het boek De Collectieven.
Voor Theaterkrant Magazine zijn er verschillende abonnementen. Een particulier abonnement kost 75 euro per jaar. Als student, CJP-lid, CKV-docent en ACT-lid betaal je slechts 36 euro per jaar. Kijk hier voor de verschillende abonnementen en om te abonneren.