Nederland zit opnieuw in lockdown. Een bittere pil voor de theatersector waarin makers en publiek al een hele tijd tussen hoop en vrees leven. Een aantal gezelschappen grijpt terug op opgedane kennis uit de voorgaande lockdowns en schakelt weer over op registraties, livestreams en andere digitale evenementen. Tien tips.

Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven / Productiehuis Rotterdam (livestream)
Wie was George Gerardus Theodorus Rustwijk (1862-1914)? Wanneer de moeder van Mathieu Wijdeven een gedicht van haar overgrootvader citeert, beslist Mathieu uit te spitten wat hij over deze voorvader te weten kan komen. Wijdeven (Tilburg, 1991) studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie Maastricht als theatraal performer en speelde onder meer bij performance collectief URLAND, regisseur Davy Pieters en Tryater.
22 december om 20.00 uur via theaterrotterdam.nl. Pay what you can (3 tot 13 euro).

Verhalen die het daglicht niet kunnen verdragen (film)
Dagelijkse korte films opgenomen vanuit de Verkadefabriek, waarin makers die daar door de lockdown niet kunnen optreden veelal zelfgemaakte verhalen voordragen. Met bijdragen van onder anderen Kirsten van Teijn, Oscar Kocken, Wendell Jaspers, Thijs van de Meeberg, Lucas de Man, Minou Bosua en Teddy Tops.
21 tm 31 december op verkadefabriek.nl/verhalen en op YouTube. Gratis.

Stille Nacht am Silbersee op Cultuurticket (registratie)
Cultuurticket is een nieuw streamingplatform voor de hele culturele sector. Op Kerstavond presenteert Silbersee in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ daar een online stream van Stille Nacht am Silbersee, een hoorspel over een zeereis als metafoor voor ons stuurloze leven tijdens de pandemie. De hoofdrol is voor tweevoudig Theo d’Or-winnares Ariane Schluter. Jazzpianist en kersverse Componist des Vaderlands Martin Fondse schreef de muziek.
24 december om 20.00 uur op Cultuurticket.nl. De complete opbrengst van de online ticketverkoop wordt gedoneerd aan Aegean Boat Report.

HeartBeat (10+) van SALLY Dansgezelschap Maastricht en Philharmonie Zuidnederland (registratie)
Het dansconcert over een danser die zijn hartslag kwijt is vulde maar liefst zes seizoenen het SALLY-repertoire. Van de allerlaatste opvoering (helaas zonder live-publiek) maakte het gezelschap een live-registratie en plaatste die onlangs op Vimeo. Met spoken word artist Sharon Harman en het grote live orkest van philharmonie zuidnederland.
Op Vimeo. Gratis

La Divina Commedia van het Italiaans Cultureel Instituut (film)
Ter gelegenheid van de viering van de 700ste sterfdag van Dante Alighieri brengt het Istituto Italiano di Cultura 18 korte video’s uit waarin de kijker de dichter volgt op zijn reis door de Hel, Louteringsberg en het Paradijs. De Nederlandse acteurs Edith Andriesse, Hans Daalder en Marcel Schouwstra spreken de teksten uit in begrijpelijke taal, gebaseerd op de vertaling van Frans van Dooren. 
Tot en met 24 december op de social media-kanalen.

Toneelgroep Maastricht Draait Door (films)
Toneelgroep Maastricht biedt op zijn website twee films aan die geproduceerd zijn tijdens de eerste lockdown in maart 2020: de documentaire Jungfrau met Wim Opbrouck, Wilfried de Jong en Toine Heijmans en de korte film Happy Healing met onder anderen Michel Sluysmans, Romy Roelofsen en Huub Stapel, in een regie van Servé Hermans.
Tot en met 14 januari op toneelgroepmaastricht.nl. Gratis.

Notenkraker & Muizenkoning van Het Nationale Ballet (livestream)
Kerstklassieker van Het Nationale Ballet, waarvoor choreografen Wayne Eagling en Toer van Schayk het originele verhaal van E.T.A. Hoffmann in Hollandse sferen doopten. In de livestream van vrijdag dansen eerste solisten Anna Tsygankova en Constantine Allen de hoofdrollen van Clara en de Prins. De rol van Notenkraker wordt vertolkt door eerste solist James Stout.
24 december om 14.o0 uur op operaballet.nl. Tickets 12,50 euro.

Schuld of onschuld van Korthals Stuurman Theaterbureau en Stichting Theater Ontwikkelings Fonds
Wie bracht de jonge docente Engels om het leven? Na De Kerstmoord en De Droommoord, ontwikkelde Korthals Stuurman Theaterbureau de nieuwe theatrale, online rechtszaak Midwinternachtsmoord. Het publiek krijgt opnieuw online toegang tot steeds weer nieuwe video-getuigenissen, pleidooien en verklaringen en mag na vijf procesdagen stemmen of de verdachte schuldig is of niet. Daarna volgt een korte speelfilm met wat er daadwerkelijk die bewuste dag gebeurde. Met rollen voor onder anderen Jan Kooijman (advocaat van de verdachte), Louise Korthals (officier van justitie) en Jules Croiset (voorzitter van de rechtbank). Mensen met een auditieve of visuele beperking kunnen ook dit jaar deelnemen. Om de toegankelijkheid te vergroten zijn in samenwerking met Komt het Zien! hiervoor voorzieningen aangebracht.
Eerste pleidooien online op 27 december om 10.00 uur op schuldofonschuld.nl. Tickets 15 euro + 1,21 servicekosten. 

Mist van het Nederlands Dans Theater (film)
Multidisciplinaire dansfilm van de Frans-Belgische choreograaf Damien Jalet (1976), die zich liet inspireren door de mistbanken die vaak in het Nederlandse landschap te vinden zijn. Het NDT1-debuut van Jalet kon vanwege de coronamaatregelen in voorgaande seizoenen geen doorgang vinden. Jales creatie is nu toch te zien door de lens van NDT-huisfotograaf Rahi Rezvani. Een samenwerking met de Japanse beeldend kunstenaar Kohei Nawa.
6, 7 en 8 januari op ndt.nl. Tickets 15 euro.

Podiumkids Thuis (registraties)
Op het online platform Podiumkids Thuis kun je doorlopend theaterregistraties van 26 jeugdgezelschappen bekijken. Na aankoop van een voorstelling kun je deze binnen 48 uur zo vaak bekijken als je wilt. Het aanbod wordt regelmatig aangevuld en ververst.
Podiumkids.nl. Tickets 2,99 euro.

Foto: Stille Nacht am Silbersee 2021, Anne van Zantwijk