De Nieuwe Toneelbibliotheek gaat naast theaterteksten ook teksten over dans uitgeven. Voor de opstart en een eigen webshop is De Nieuwe Dansbibliotheek een wervingsactie gestart.

De Nieuwe Toneelbibliotheek is een groeiende bibliotheek met (Nederlands/Vlaams) toneelrepertoire van nieuwe en vertaalde toneelteksten, met daarnaast secundaire uitgaves zoals Gesprekken met Makers en verzamelde essays en kritieken. De voorbije tien jaar heeft de uitgeverij ruim 500 boekjes uitgebracht. In 2016 ontving het initiatief de Prijs van de Kritiek voor ‘het stimuleren en ontsluiten van de Nederlandstalige toneelschrijfkunst’.

De bibliotheek wil nu graag hetzelfde betekenen voor de danswereld. ‘Doel is hele veld – van ballet tot flamenco, met al al zijn losse eilandjes van gezelschappen en makers – te verenigen in een overkoe­­­pel­ende collectie van boekjes met interviews, essays, notaties en vertalingen’, zegt redacteur Ditte Pelgrom. De formule van De Nieuwe Toneelbibliotheek – met print on demand en een vaste vorm­geving voor de reeks – acht ze daarvoor geschikt.

Om de eerste 10 dansboekjes en een eigen webshop mogelijk te maken, heeft De Nieuwe Dansbibliotheek een beginkapitaal van 30.000 euro nodig. Daarvoor is deze een wervingsactie begonnen. Wie steunt met 100 euro, ontvangt meteen het inmiddels uitgegeven eerste boekje: Papier incomestible, a reading performance van choreograaf Emilie Gallie (uitgegeven in de serie dansnotaties). Meer info op de website van De Nieuwe Toneelbibliotheek.