Over iets meer dan anderhalve week is het alweer pakjesavond. Nog op zoek naar een origineel en leuk cadeau? En wil je graag een sector in nood steunen? Hieronder 10 tips voor een theatercadeau.

1. BOEK: Bravogeroep en enthousiast gefluit van Frank van Pamelen
Frank van Pamelen is kleinkunstenaar, tekstschrijver, columnist en dichter. Bravogeroep en enthousiast gefluit is een overzicht van zijn oeuvre, vol met spitse puntdichten, stuiterend stuntrijm en zelfverzonnen versvormen, afgewisseld met ollekebollekes, visuele sonnetten en ontroerende liedteksten. ‘Voor Van Pamelen is de dichtkunst een ambachtelijk feestje’, schreef cabaretrecensent Patrick van den Hanenberg over het boek. ‘De gedichten zijn in de vorm gegoten van een liedtekst voor zijn theaterprogramma, een brief aan de politie, een rebus, een toneelstuk, een aanvulling op een slogan die op de straatmuur is gekladderd, een cryptogram, een menukaart, de productengids van Ikea of een geboortekaartje.’

Bravogeroep en thousiast gefluit van Frank van Pamelen, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 144 pagina’s, € 17,50. Hier te bestellen.

2. PAKKET: Het Geluksdingen in je dinges (ver)geefpakket van de Veenfabriek
Een coronaproof alternatief voor een voorstelling bij de Veenfabriek, gecreëerd door acteur en kok Phi Nguyen. Geen online evenement of videoregistratie, maar iets dat je aan een ander kan geven: In Het Geluksdingen in je dingens (ver)geefpakket zitten lekkernijen (genoeg voor twee personen) uit de voorstellingen van de Veenfabriek van de afgelopen jaren: een Leids Veenfabriek biertje van Brouwerij Pronck om te proosten op het leven en dit moeilijke jaar weg te drinken, handgemaakte Parijse macarons van viooltjes die Ophelia plukte en rozen die Hamlet haar gaf, heerlijke zoete aardappelsoep met extra liefde om te delen, ontwikkeld voor Theater voor Keti Koti. Benieuwd wat er nog meer in het pakket zit? Kijk dan hier.

Als je niet weet aan wie je het pakket zou kunnen geven, dan zorgt Veenfabriek ervoor dat het – via de Voedselbank Leiden – terecht komt bij iemand die het verdient. Het Geluksdingen in je dinges (ver)geefpakket is hier te bestellen voor € 24,95. 

3. BOEK: Igone, de biografie van Marcel Langedijk
Igone de Jongh danste 24 jaar bij het Nationaal Ballet. In 2019 besloot ze daar te vertrekken. In haar biografie vertelt De Jongh openhartig over haar bijzondere en turbulente leven, de wondere wereld van klassiek ballet en de kracht die je kunt putten uit je moeilijkste momenten. Echtgenoot Thijs Römer en beste vriendin Chantal Janzen vertellen als buitenstaanders hoe zij De Jongs leven bij het Nationaal Ballet hebben ervaren. Ook haalt De Jong uit naar Het Nationaal Ballet en naar directeur Ted Bransen. 

Igone, de biografie van Marcel Langedijk, Uitgeverij Spectrum, 208 pagina’s, € 20,99. Hier te bestellen 

4. MERCHANDISE: Het Zuidelijk Shopt
Het Zuidelijk Toneel heeft een eigen merchandise-lijn. Gloednieuw is het spel THEEJATER?!, dat bestaat uit 122 kaarten met maak-, denk-, spee-l, en kijkopdrachten zoals: ‘vertel op de meest dramatische wanneer waarom jij te laat bent’ of ‘je mag drie voorstellingen of films de ruimte in sturen. Welke kies je?’. 

Voor de koude wintermaanden houdt Het Zuidelijk Toneel je warm met hun WATEENDRAMA-sjaal, die verkrijgbaar is in de kleuren zwart/wit en roze/paars. Ook verkoopt Het Zuidelijk Toneel herbruikbare mondkapjes van hun productie Het eind van het begin van het einde die goed van pas komen met de mondkapjesverplichting die vanaf 1 december geldt. 

THEEJATER € 14,95 t/m 25 december, normaal € 19,95, bestel hier. WATEENDRAMA sjaal € 8,00, bestel hier. Het eind van het begin van het einde mondkapje, € 5,00, bestel hier.  

5. BOEK: Kanker voor beginners van Jeroen van Merwijk
In Kanker voor beginners beschrijft de cabaretier, kunstschilder en tekst- en liedschrijver wat er op hem afkomt nadat hij hoort dat hij darmkanker heeft met uitzaaiingen naar de lever. Van Merwijk beschrijft de medische stappen die gezet worden tijdens zijn ziekteproces. ‘Maar wat de lezer vooral raakt is de manier waarop Van Merwijk met zijn ziekte omgaat’, schreef Patrick van den Hanenberg. ‘Dat is met zorg en liefde voor zijn naaste omgeving, met name zijn vrouw, tweelingbroer en moeder. Maar ook berustend en nuchter en zonder zijn gevoel voor humor te verliezen. Het boek wijkt in stijl niet af van de liedteksten en boeken die Van Merwijk heeft geschreven. Nergens larmoyant, geen grammetje zelfbeklag. Hoe krijgt hij het voor elkaar.’ 

Kanker voor beginners. Een handleiding kanker volgens de methode van Van Merwijk van Jeroen van Merwijk, Uitgeverij Thomas Rap, 159 pagina’s, € 19,99. Hier te bestellen.

6. TOTAALPAKKET: Grauwe Erwten van PeerGrouP
Grauwe Erwten is een audiomonoloog, wandeling én maaltijd, 100% coronaproof voor in je eigen huis. Je ontvangt per post een box met streekproducten (grauwe erwten, een stukje kaars en zeep) met een receptenboekje voor het bereiden en ervaren van een sobere maaltijd voor twee personen. Een QR-code leidt naar de thuisvoorstelling, die vertelt over hoe het leven van coronapatiënt Sylvia een onverwachte wending nam. 

Grauwe Erwten is hier te bestellen voor € 23,50 excl verzendkosten. 

7. BOEK: Is dit wat? van Jerry Seinfeld
Alles wat de Amerikaanse comedian Jerry Seinfeld heeft bedacht of geschreven, is door hem bewaard gebleven. Voor zijn boek Is dit wat? heeft hij zijn favoriete materiaal geselecteerd en op chronologische volgorde gerangschikt. ‘Jerry Seinfeld is geen gemiddelde comedian. Hij is er een van de buitencategorie, zeker als we naar zijn piekperiode kijken, de jaren tachtig en negentig. Vlijmscherp in zijn mildheid, oergeestig en dat zonder een enkele ‘fuck’, ‘cunt’ of ‘asshole.’ Volgens Patrick van den Hanenbergh is Is dit wat? ‘een perfect boek voor op het nachtkastje. Elke avond tien stukjes, de stem van Seinfeld erbij bedenken en je gaat tevreden slapen.’

Is dit wat? van Jerry Seinfeld, Spectrum/Uitgeverij Unieboek, Amsterdam, 476 pagina’s, € 24,99, Ebook € 14,99. Hier te bestellen.

8. BOEK: De Veelstemmige man van Ilja Leonard Pfeiffer
Ilja Leonard Pfeijffer heeft sinds 2007 ieder jaar een toneeltekst geschreven. Onder de titel De veelstemmige man. Verzameld toneelwerk 2007-2020 zijn alle teksten bijeengebracht, chronologisch geordend. ‘Pfeijffer moet er niets van hebben, van suggestieve stiltes, witregels en nog meer witregels, zinnetjes met de lengte van slechts één woord. Met een turbulente schrijfstijl, vaak vol literaire stijlmiddelen als rijm, binnenrijm, assonantie, kortom, het hele arsenaal dat deze stilist ter beschikking staat, creëert hij eerder een universum van taal dan een toneeluniversum’, schreef Kester Freriks in de boekbespreking

De veelstemmige man. Verzameld toneelwerk 2007-2020 van Ilja Leonard Pfeijffer, De Arbeiderspers, 1072 pagina’s, € 55,00. Hier te bestellen.

9. Podium Cadeaukaart
Wil je iemand kaarten voor een voorstelling cadeau geven, maar heb je geen idee welke voorstelling? Geef dan een Podium Cadeaukaart cadeau! Deze kaart is bij meer dan 300 theaters, concertzalen en poppodia in Nederland te besteden. Je kunt de kaart via hier bestellen. Er zijn verschillende soorten kaarten: zo heb je de digitale kaart en de klassieke, maar je kunt ook je eigen kaart ontwerpen. Als je graag een cadeaukaart wilt geven voor een specifiek theater kan dat ook. Kijk hier voor welke theaters dat kan.

10. Abonnement Theatermaker
Het allermooiste cadeau is natuurlijk een abonnement op Theatermaker, ons vakblad voor de Nederlandse podiumkunsten. Het magazine komt zes keer per jaar uit en biedt een actueel overzicht van de ontwikkelingen in toneel, dans, opera, cabaret, muziektheater en jeugdtheater. Iedere editie heeft een diepgravend en inspirerend themadossier en alle aspecten van het vak komen in Theatermaker aan bod: acteren, regisseren, dramaturgie, vormgeving, marketing en zakelijk leiding van zowel theatergroepen als schouwburgen. Als je nu abonnee wordt, ontvang je als welkomstgeschenk het Theaterjaarboek

Voor Theatermaker zijn er verschillende abonnementen. Een particulier abonnement kost 75 euro voor zes nummers per jaar. Als student, CJP-lid, CKV-docent, ACT-lid en P65-houder betaal je slechts 50 euro per jaar. Kijk hier voor de verschillende abonnementen en om te abonneren.