Een rondvaart door de Amsterdamse grachten met een kunstenaar als gids, dat is New Amsterdam Canal Cruise. Janneke Raaphorst, afkomstig van DasArts en de Rietveldacademie, neemt toeristen en theaterliefhebbers mee naar ‘haar’ Amsterdam.

De tocht voert langs de fietsenflat, NDSM-werf, Nemo, het huis van oom Bertus en tante Willy, de plek van zwerver-tekenaar Henk, het standbeeld voor de Februaristaking, Carré en meer. Vanaf het water bekijk je de stad al met andere ogen en vallen je zaken op waaraan  je anders voorbij zou fietsen. Aangevuld met de verhalen en observaties van Janneke Raaphorst biedt New Amsterdam Canal Cruise een nóg nieuwer perspectief op Amsterdam.

Een kunstenaarsperspectief biedt een waardevolle toevoeging op het reguliere toeristische verhaal. Raaphorst wijst ons op architecturale lijnen van Amsterdam Centraal Station en benoemt de verschillende kunstinstellingen waar we langs varen. Bovendien belicht ze de stad op een andere manier door haar persoonlijke herinneringen te delen. Maar in de uitwerking is Raaphorst er nog niet. De verhalen die ze vertelt zijn losse, vrijblijvende flarden en glijden daardoor net zo makkelijk van je af als een willekeurig historisch feitje.

Mogelijk kwam de première te vroeg en heeft Raaphorst meer tijd nodig om de inhoud naar een hoger dramaturgisch plan te tillen. Door haar kunstenaarschap te delen en haar persoonlijke herinneringen in te zetten om de toeschouwer te raken, ligt er in New Amsterdam Canal Cruise zeker de potentie om een sterk, overkoepelend verhaal te vertellen over Amsterdam dat in geen reisgids beschreven staat.