De Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam willen één gezamenlijk huis gaan vormen, ‘een pluriform, maatschappelijk betrokken en toonaangevende plek voor eigentijds nationaal en internationaal theater en dans’. 

De schouwburg en Toneelgroep Amsterdam hebben een gezamenlijke toekomstvisie opgesteld. ‘In het hart van Amsterdam moet een vuurtoren branden van eigentijds en internationaal theater met een spanwijdte die reikt van de Amsterdamse buurten tot de hele wereld.’ De visie vormt voor beide organisaties het vertrekpunt om in de toekomst een ‘substantiële synergie’ te creëren.

Met de samenwerking hopen theater en gezelschap ‘de sterke positie die ze beiden hebben ook voor de toekomst verzekeren’.  Samen kunnen ze vraag en aanbod, productie en programmering gelijkwaardiger en flexibeler op elkaar afstemmen. In plaats van verhuurder en huurder, zullen de instellingen partners worden die gezamenlijk één relatie onderhouden met de stad, het rijk, de fondsen, sponsors en het publiek.

Wie de nieuwe organisatie gaat leiden, is nog niet bekend. ‘Er wordt nog gekeken naar de organisatie en de bestuursvorm die het beste bij het plan passen’, laten de instellingen weten. Ook moet nog overleg volgen met de gemeente Amsterdam en het ministerie van OCW. Tijdens die gesprekken blijven beide partners verantwoordelijk voor de continuïteit en kwaliteit van hun eigen organisatie, Dianne Zuidema als directeur van de Stadsschouwburg en Ivo van Hove en Wouter van Ransbeek als directie van Toneelgroep Amsterdam.