Recensie

Homme Fatale
Sven Ratzke
★★★★☆ Muziektheater
4 november 2017 - De Kleine Komedie, Amsterdam - Speellijst
Ratzkes band stuwt hem naar grote muzikale hoogten
Door gepubliceerd 6 november 2017

Een première van de extravagante entertainer Sven Ratzke is altijd wel ‘een dingetje’ in Amsterdam. De Duitse Nederlander of Nederlandse Duitser is de knuffelbeer van alles dat binnen de grachtengordel cultureel van enig belang is, of dat zichzelf toedicht. Schrijvers, media-BN’ers, museumdirecteuren en vele collega-artiesten, ze komen in groten getale naar de hogepriester van de grote gebaren, de harde uithalen, de geile blikken en van de buitenissige, soms ook nogal bespottelijke theatrale uitdossingen.

Alles is over the top bij Sven Ratzke, inmiddels een van onze meest bijzondere culturele exportproducten. Behalve voor de kleding, geldt dat ook het volume, de mimiek, het flirten met zijn publiek en zijn behaagzieke poses. Homme Fatale heet zijn nieuwe show, die zaterdag de Nederlandse première beleefde in De Kleine Komedie. Na de Engelstalige en Duitse premières in respectievelijk New York en Berlijn.

Zijn opkomst is als altijd: de haren wuft omhoog geföhnd en gelakt, een sardonische grijns, de ogen licht hysterisch, hier lijkt gevaar het podium op te komen. Een homme fatale die de vloer met ons gaat aanvegen. Muzikaal gebeurt dat ook, meteen al met het eerste nummer: ‘Elegant Man’. De tekst is van hemzelf. En dan is ook direct duidelijk dat de driemansband achter hem, opnieuw fenomenaal goed, strak en creatief is. Zoals ze ook was in Starman, waarin Ratzke David Bowie speelde en zong. Een rol die hem op het lijf was geschreven, vanwege de androgyne overeenkomsten.

Christian Pabst – opvolger van Charly Zastrau die hem in voorgaande shows begeleidde – is nu de nieuwe toetsenist en arrangeur naast Haye Jellema (percussie) en Florian Friedrich (bas). Zij stuwen gedrieën Ratzke naar grote hoogten in eigen nummers en in eigenzinnige en soms bloedstollend mooie versies van songs van Lou Reed (‘Satellite Of Love’), David Bowie (‘The Man Who Sold The World’), Iggy Pop (‘Lust For Life’) en Joy Division. Van de laatste groep heeft Ratzke ‘Love Will Tear Us Apart’ vertaald in het Duits: ‘Wenn Liebe uns zerreisst’. Dat nummer alleen al is het geld waard van je ticket voor Homme Fatale.

Het verhaal dat als vehikel is bedacht om deze nummers te laten horen is weer als een lsd-trip. Wanneer Ratzke in bad zit en in slaap dommelt, krijgt hij bezoek van Mefisto, de duivelsfiguur uit de Faust van Goethe. Die neemt hem mee in de nacht van Amsterdam, Parijs, Rome, New York en Berlijn en laat hem de fatale mannen ontmoeten en ook nummers van hen zingen. Hij belandt op duistere plaatsen, in een schilderij van Miro, een lugubere cocktailbar aan de Seine en met de Italiaanse acteur Marcello Mastroianni in Cinecittá bij Rome.

Inmiddels is een dergelijke verhaalmix van onwaarschijnlijkheden, absurditeiten en werkelijkheden Ratzkes handelsmerk geworden. Bij vlagen geestig, bij vlagen te onzinnig en niet interessant. Het verhaal is, net als het in Diva diva’s en soms ook Starman was, zijn achilleshiel. Muzikaal en theatraal zijn Ratzke en zijn band spannende hommes fatale en die spanning zou je ook in zijn vertellingen willen voelen.

Foto: Hanneke Wetzer

6 Reacties

 1. Janet
  Geplaatst op 6 november 2017 om 10:00 | Permalink

  Een gemis van deze recensent om juist dat wat Sven Ratske uniek maakt wat meer uit te lichten: dat hij zo een ongelooflijke geweldige verhalen verteller is die je meeneemt in zijn universum is zo uniek en maakt het ook dat hij internationaal zo succesvol is. jammer dat dat hier niet genoemd wordt….

 2. Ruud Buurman Ruud Buurman
  Geplaatst op 6 november 2017 om 12:24 | Permalink

  Inderdaad wordt dat hier niet benoemd op de manier zoals ú het liever had gelezen. Maar mijn laatste alinea en uw opmerking zijn het mooie bewijs van het gezegde dat smaken verschillen. Het is dus fijn dat het verhaal u wel heeft meegesleept in Svens universum en jammer voor mij dat het mij deels niet kon raken.U heeft dus een nóg mooiere avond gehad als ik!

 3. Carolien Krijn
  Geplaatst op 30 november 2017 om 01:00 | Permalink

  Ga die show zien! Ratzke is fenomenaal!!

 4. Renee
  Geplaatst op 23 december 2017 om 17:20 | Permalink

  mhwaa stomme recensie: Ratzke is theatraal en heerlijk over de top, on nederlands, vilein maar steeds met zelfspot. Je moet openstaan voor zijn fantasie en zijn wereld. Als je dat doet wordt je meegezogen. Ik heb de show in Eindhoven gezien en had een topavond.

 5. Bo Stassen
  Geplaatst op 28 mei 2018 om 00:17 | Permalink

  Wat een mooie man. Wat een goede show. Natuurlijk zijn de kostuums en de hoge hakken gewéldig, maar deze meneer steelt zijn show. Hij weet dat hij bijzonder is, maar brengt het met flair. Hij verleidt en bedreigt met dezelfde humor. Wát een showman. Ik ben verliefd!

 6. Judith van Marmeren
  Geplaatst op 26 juli 2018 om 19:22 | Permalink

  Geweldige performer, zo ontzettend uniek en eleke show weer beter. Ga dat zien!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Medewerkers

Gegevens uit de Theaterencyclopedie (beta)

samenstelling: Sven Ratzke
muziek: Rufus Wainwright / Lisa Hannigan / Dez Mona / Fay Lovsky
regie: Dirk Groeneveld
kostuums: Manfred Thierry Mugler / Jan Jansen
uitvoerende: Sven Ratzke
uitvoering muziek: Christian Pabst / Haye Jellema / Florian Friedrich

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Elders

Nog geen andere recensies

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , , , ,

 • Elders

  Nog geen andere recensies