MORE Theater Producties
De waarheid
Huub Stapel zeer overtuigend als steeds sluwere leugenaar
Eva van der Weerd
7 februari 2019
Gezien op 6 februari 2019, DeLaMar Theater, Amsterdam

Man bedriegt zijn vrouw met de vrouw van zijn beste vriend. Zij heeft schuldgevoelens, hij kan slecht liegen. Partners beginnen te wantrouwen, stellen steeds lastigere vragen. Het is wachten tot de bom barst.

Dit is de formule van de komedie De waarheid van Florian Zeller. Het is een bekend verhaal dat alleen maar lijkt te kunnen eindigen in tranen en gebroken relaties. Maar niet als het aan hoofdpersonage Michel (Huub Stapel) ligt. Hij gelooft heilig in de leugen en is tot alles in staat om deze te laten zegevieren.

Wanneer het stuk begint, is de affaire van Michel en Alice (Johanna ter Steege) al een aantal maanden aan de gang. Zij ontmoeten elkaar in hotels, tussen werkafspraken door. Als de korte rendez-vous midden op de dag niet meer bevredigend zijn en ze meer willen, zoals een romantisch weekendje Bordeaux, begint het gedonder.

De vrouw van Michel vertrouwt de boel niet en ze blijkt ook de man van Alice gesproken te hebben. Michel moet zich in steeds nauwere bochten wringen om zijn eigen hachje te redden. Het leidt tot grappige, kluchtige momenten, met als toppunt de scène waarin Michel zich aan de telefoon voor moet doen als de oude tante van Alice.

Zeller neemt de clichés van bedrog binnen bevriende stellen, van zakenmannen in hun midlifecrisis en de sleur van een twintigjarig huwelijk en verzint daar een ingenieuze constructie mee. De leugen gaat telkens dieper en verder dan je als kijker ziet aankomen. De personages lijken op het eerste gezicht belabberde leugenaars, maar ze zijn stuk voor stuk slechter en sluwer dan je verwacht.

Ze doen het niet alleen om zichzelf, maar ook om elkaar te beschermen. Stapel speelt zeer overtuigend, na verloop van tijd ga je hem steeds minder aardig vinden. Je voelt in de zaal de verontwaardiging voor zijn egocentrisme, al laat het einde je toch weer twijfelen of hij echt zo slecht is als het leek.

De decorstukken, allemaal blauw gekleurd, hangen wanneer ze niet in gebruik zijn boven het podium als een soort donderwolk. Die donderwolk voel je ook in het publiek, alle leugens en bedrog geven een benauwend gevoel.

Toch staat in deze regie van Gijs de Lange de luchtigheid voorop. Morele vragen over wat de waarheid is, en of die altijd aan het licht moet komen, komen op de tweede plaats. De Lange slaagt erin spanningen en verwachtingen goed op te bouwen, om ze vervolgens op het juiste moment door te prikken, zoals het hoort bij een goede klassieke komedie.

Foto: Annemieke van der Togt

Elders

de Volkskrant
★★★☆☆

'alle eer komt toe aan de acteurs die zich wonderbaarlijk thuis voelen in al deze snedigheid. Met Huub Stapel als de keizer van de avond. Het is niet minder dan subliem hoe deze acteur (...) excelleert in briljant komediespel. Hij zit nagenoeg in alle scènes, rijgt de ene leugen aan de andere in een fysieke, steeds amechtiger speelstijl.' Hein Janssen

NRC Handelsblad
★★☆☆☆
'Regisseur Gijs de Lange heeft goed naar het Parijse voorbeeld gekeken en levert helaas een al te brave mise-en-scène af. Het is vooral jammer dat Ter Steege als Alice op de achtergrond raakt, waardoor de spanning van ontrouw en haar prachtig gespeelde schuldgevoelens verdwijnen. Hierdoor heeft de voorstelling iets onafs.' Kester Freriks
Telegraaf
★★★★☆
'Die kans om op de millimeter te acteren, krijgen ook de acteurs in dit stuk over ontrouw. En die pakken zij met beide handen aan. Daarmee tillen de vier spelers deze aangename komedie, die weliswaar niet direct de meest wereldschokkende, maar best geestige plotwendingen kent, zeker naar een hoger niveau. Wat ook helpt is dat regisseur Gijs de Lange hen daarin met zijn heldere, vrij sobere regie ook alle ruimte gunt en biedt.' Esther Kleuver
Het Parool
'al snel tekent het spel zich uit dat Zeller de volle anderhalf uur voor zijn publiek in petto heeft: waarheden worden geponeerd en dan ontkracht of in twijfel getrokken. De Waarheid is een aaneenschakeling van vrij expliciete een-tweetjes die datzelfde mechanisme herhalen. Zowel qua thematiek als qua diepgang ontstijgt de voorstelling nergens de doorsnee-Bouquetreeks.' Sander Janssens

1 Reactie op "De waarheid"

  1. Wijnand schreef:

    ‘DE WAARHEID’ MET HUUB STAPEL KRIJGT ★★★★★!
    AD/Brabants Dagblad geeft vandaag de maximale 5 sterren voor de nieuwe theaterkomedie ‘De Waarheid’ met Huub Stapel en Johanna ter Steege in de hoofdrollen. “Het kwartet acteurs reikt tot grote hoogten, waarbij Stapel op het toneel de constante is.” – ★★★★★ Algemeen Dagblad. “Hoewel Huub Stapel de spil van dit stuk is, zijn het zijn medespelers die hem met uitstekend tegenspel prikkelen alles uit zijn rol te halen“ – ★★★★ Telegraaf. “De voorstelling staat garant voor een avondje uit op niveau“- ★★★ Volkskrant.

    De Waarheid komt naar De Leest op woensdag 20 maart.
    Meer info: https://bit.ly/2GpyklJ

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.