Recensie

Bruers haalt uit
Karin Bruers en Nol Havens
★★★★☆ Cabaret
4 november 2017 - Theaters Tilburg - Speellijst
Uithaal verpakt in overtuigende Brabantse gezelligheid
Door gepubliceerd 5 november 2017

Bruers: ‘Nol is gezapig geworden nu hij kleinkinderen heeft.’ ‘Nee, dat is gezellig’, zegt Havens. Bruers haalt uit, van Karin Breurs en Nol Havens, balanceert op dat dunne lijntje tussen gezapig en gezellig, en valt op de première overtuigend richting gezelligheid. Maar Bruers doet ook wel degelijk wat ze belooft: ze haalt flink uit.

De voorstelling voelt als een soort vrolijk raadsel. Hoewel ze veel praat, geeft Karin Bruers zelden toelichting op wat ze vertelt. Ze verstoort haar verhaal met verrassende grapjes, die je uit het niets om de oren vliegen. Tussen de grapjes door vertelt ze een serieuzer verhaal. Ze zit tegenwoordig bij de psychiater. Ze is ongelukkig met de wereld, haar moeder is overleden en ze vindt een man op visite maar vies. Mannen zijn goed voor seks en daarna wil ze er graag weer vanaf. Of dit allemaal redenen zijn voor haar om naar de psychiater te gaan houdt ze in het midden.

De mannen waar Bruers naar uithaalt klinken ronduit angstaanjagend voor een alleenstaande moeder met twee dochters. Ze vindt het duidelijk onrechtvaardig dat vrouwen geld kunnen verdienen met seks. Daarom besteedt ze een hoop tijd aan haar verontwaardiging over de wethouder van het CDA die ze porno zag kijken in het vliegtuig. Aan Alex Roeka, die haar verzocht eens een bezoek aan het bordeel te brengen. Aan haar bezoek daaraan en wat ze daar zag. Uiteindelijk is haar probleem ook het liegen en het overspel dat via het bordeel plaatsvindt. Ze roept op tot het bezoeken van ikbenonbetaalbaar.nl, een online petitie om prostituée-bezoek strafbaar te stellen.

Als tegenwicht voor haar chaotische activisme heeft Bruers de hulp ingeschakeld van Nol Havens, bekend van VOF de Kunst. Ze legt uit dat als ze te boos wordt, Havens met haar komt dansen. Dan kan ze weer lachen. Een uitstekende relativerende ingreep. Hij zit glimlachend naar haar te luisteren op het podium en laat zich over het algemeen sturen door Bruers. Maar hij laat ook zien dat niet alle mannen zo zijn als Bruers ze neerzet. Haalt ze uit naar mannen die vrouwen zien als enkel een paar borsten en billen, dan zingt hij ‘Oude liefde roest niet’ of het liefdevolle ‘Van Mij (hoef jij alleen maar te houden)’. Hij doet zelfs een kleine striptease voor Bruers. De rollen zijn dus ook weleens omgedraaid.

Het is niet allemaal sterk materiaal. Het voorstelrondje met herinneringen aan Tilburg, nostalgie en meezingers van VOF de Kunst is lang. De uiteenzetting over klaarkomen niet overtuigend. Soms is ze onverstaanbaar, of gaat een gedachtesprong net te ver. Als ze haar oprechte verdriet over haar overleden moeder een plekje probeert te geven op het podium, voelt het ongemakkelijk en therapeutisch. De voorstelling eindigt abrupt met een twijfelachtige les. Maar al deze elementen zijn een bijproduct van Bruers’ charme. Haar kracht zit vooral in haar smakelijke vertelkunst, die bijvoorbeeld de aftakeling van haar moeder met Alzheimer een tragikomische draai geeft.

Want ze zijn ontzettend charmant met zijn tweeën. Ze lijken alles speciaal voor vanavond spontaan bij elkaar te improviseren. De zaal is hun huiskamer. Het lijkt er in elk geval op, want de zaal zit vol oude Tilburgse bekenden. Een Brabants feestje, met gevatte verhalen over het plagen van mensen boven de rivieren, met name Amsterdammers. Bruers is in haar element op de première en dikke vrienden met de zaal. Bruers haalt uit speelt ook voornamelijk in Brabant, de thuisbasis. Dit maakt nieuwsgierig naar de show in De Kleine Komedie. Bruers laat in Tilburg zien wat ze in huis heeft, en dat schept vertrouwen.

Foto: The Art Company

11 Reacties

 1. Suus
  Geplaatst op 5 november 2017 om 14:15 | Permalink

  Wij zijn afgelopen vrijdag naar de show van Karen Bruers geweest in Tilburg en wij vonden het erg tegen vallen. Een onsamenhangend geheel en soms leek het er even op dat ze. Iet wisten wat ze moesten doen. Erg jammer, want het was onze eerste show van Karen Breurs en ik hoor van iedereen dat vorige shows zo goed waren.

 2. Loonopzand
  Geplaatst op 5 november 2017 om 22:20 | Permalink

  Ik was zaterdag bij de voorstelling. Hij viel erg tegen. Het was gemaakt, amateuristisch en vaak onverstaanbaar. In de theaters buiten tilburg zal de voorstelling zeker niet gewaardeerd worden.

 3. Hans
  Geplaatst op 6 november 2017 om 08:19 | Permalink

  Zijn vrijdagavond geweest. Voorstelling is ons erg tegengevallen. Het was vlak en we misten de diepgang en spitsvondigheid die Bruers kenmerken.

 4. Tilburg
  Geplaatst op 6 november 2017 om 19:42 | Permalink

  Wij zijn afgelopen vrijdag geweest
  Het viel echt tegen werd ook bijna niet gelachen.
  Echt jammer heb haar al vaak gezien maar dit was echt een afgang.

 5. Zootje
  Geplaatst op 9 november 2017 om 23:15 | Permalink

  Wij zijn zaterdag geweest en ook wij vonden het een zeer slechte voorstelling! En iedereen sprak er schande over. Voor ons nooit meer Karin.

 6. Geert
  Geplaatst op 19 november 2017 om 17:01 | Permalink

  Het is ons erg tegengevallen, het leek wel de Nol Havens show en daar kwamen we niet voor. Karin is niet in staat om een eigen show van anderhalf uur te maken. Voor ons geen Karin Bruurs meer!

 7. Jasper en Carina
  Geplaatst op 24 november 2017 om 15:48 | Permalink

  Ben door vriendin meegesleurd. Wilde niet naar show waar Bruers altijd weer uithaalt naar Amsterdammers (wat is in godsnaam haar probleem met deze medelanders?) en mannen (ze noemt Nol wel haar persoonlijke ‘chauffeur’ en ‘persoonlijk entertainer’; benieuwd wat ie daarvoor moet doen of daarvoor krijgt).En dan weer die moeder, die is nu toch al 10 jaar geleden overleden. Geen vernieuwing, niet grappig, erg borstklopperig.

 8. Karin
  Geplaatst op 21 januari 2018 om 12:39 | Permalink

  Inderdaad een heel andere Karin Bruers als we gewend zijn, zo grof….een x een K..woord, alla, maar je moet niet aan de gang blijven. Heel jammer!

 9. Marja
  Geplaatst op 24 januari 2018 om 19:23 | Permalink

  Wij herkennen ons niet in bovenstaande reacties. Ik denk dat ze nog flink aan de show geschaafd heeft. Wij zijn gisteren in Veldhoven naar deze voorstelling geweest. Wij hebben zelden zóveel gelachen in een theater. Haar spitsvondigheid, woordgrappen en mimiek vonden wij geweldig. Wij hebben besloten in mei nog eens te gaan.

 10. Thea
  Geplaatst op 27 januari 2018 om 20:44 | Permalink

  Donderdag in Oosterhout naar de voorstelling geweest. Wij vonden het het geweldig. Weer eens een avondje heerlijk gelachen.

 11. Adrie
  Geplaatst op 28 januari 2018 om 18:14 | Permalink

  Erg leuke show van Karin Bruers en Nol Havens. Veel gelachen, en mooi thema “we moeten het samen doen”. Het publiek heeft het ook erg gewaardeerd, want er werd veel gelachen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Medewerkers

Gegevens uit de Theaterencyclopedie (beta)

auteur: Bruers, Karin
uitvoerende: Bruers, Karin
uitvoering muziek: Havens, Nol
:
:

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Elders

Nog geen andere recensies

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , ,

 • Elders

  Nog geen andere recensies