Na een kort ziekbed is actrice, cabaretière en regisseuse Wimie Wilhelm overleden. Dat maakte vriend en collega Richard Groenendijk vanmiddag bekend. Wilhelm is 62 jaar geworden.

Wimie Wilhelm (Amsterdam, 1961) volgde een lerarenopleiding en ging daarna Nederlandse Taal en Letterkunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Door tijdens haar studie te spelen in werk van studenten van de regieopleiding, belandde ze in de theaterwereld. Ze speelde sinds eind jaren negentig onder meer bij het Noord Nederlands Toneel, Orkater en Bos Theaterproducties.

Gaandeweg ging Wilhelm zich meer richten op regiewerk. Ze was onder meer regisseur van Richard Groenendijk, Brigitte Kaandorp en Jenny Arean. Daarnaast tekende ze voor de regie van jonge makers als Rayen Panday, Martijn Kardol, Eva Crutzen, Fuad Hassen en De Gestampte Meisjes. Haar meest recente regie was bij George & Eran Producties, voor de voorstelling Je mag ook niets meer zeggen, die afgelopen zomer op de Parade te zien was.

Naast haar theaterwerk was ze te zien in tal van films en televisieseries. Het grote publiek kent haar van haar rol in Baantjer, waarin ze van 1995 tot 2006 te zien was als wachtcommandant Els Peeters. Vanaf volgende week zou ze te zien geweest zijn in Hotel Hollandia, het satirische televisieprogramma van BNNVARA.

foto Edwin Janssen/ANP