Luk Van Mello is op 15 augustus in Amsterdam overleden. De Belgische acteur kwam in 1976 naar Nederland om in meer dan twintig producties van Toneelgroep Centrum te spelen. Later was hij onder meer te zien bij Toneelgroep Amsterdam, De Appel en Het Nationale Toneel. Hij werd 69 jaar. 

Luk Van Mello (Opbrakel, 1950) studeerde drama aan het Koninklijk conservatorium te Brussel, waar hij in 1973 afstudeerde met een ‘eerste prijs toneelspeelkunst’. Onder meer Gilda De Bal en Josse De Pauw waren klasgenoten. Daarna debuteerde hij bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel en speelde onder meer bij het Mechels Miniatuurtheater.

In 1976 kwam Van Mello naar Nederland, waar hij een contract kreeg bij Toneelgroep Centrum. Onder regie van onder meer Ton Lutz, Mette Bouhuijs en Chaim Levano speelde hij er meer dan twintig verschillende voorstellingen, naast collega’s als Jacques Commandeur, Henriëtte Tol en Ingeborg Elzevier.

Nadat Centrum in 1987 met het Publiekstheater fuseerde tot Toneelgroep Amsterdam, bleef Van Mello nog twee jaar bij de fusie. Hij speelde in patronen (4x fokkema) (1987, regie Tom Jansen) en De Eenzaamheid Van De Katoenvelden (1988, regie Sam Bogaerts). Daarna was hij als freelancer te zien bij onder meer Toneelgroep De Appel en Het Nationale Toneel.

Van Mello regisseerde ook enkele voorstellingen, onder meer bij Centrum en bij de Lyrische Komedie, een kameroperagezelschap met Nederlandstalig repertoire.

In België is Van Mello vooral bekend van z’n rol in de soap ‘Wittekerke’. Drie seizoenen lang speelde hij de populaire maatschappelijk werker Bob Bauterse. Op de Nederlandse televisie was hij te zien in onder meer ‘Medisch Centrum West’, ‘Vrouwenvleugel’ en ‘Baantjer’.

Ruim tien jaar geleden stopte Van Mello met spelen, naar verluidt omdat hij het acteren te veel als werk ging beschouwen.

Foto: Luk van Mello in Strategie voor twee hammen van Raymond Cousse, bij Toneelgroep Centrum. Regie Jim Berghout/Pollo Hamburger. Fotograaf Kors van Bennekom.