Theatermaker Kim Karssen kreeg vrijdag het Wim Bary Stipendium 2023 uitgereikt uit handen van Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De beurs, ter waarde van 7500 euro, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan theatermakers tot 35 jaar met een klein maar veelbelovend oeuvre.

De jury waardeert de wijze waarop Karssen een inkijk geeft in de fantasierijke en filosofische kronkels van haar eigen hoofd. ‘Haar voorliefde voor absurdisme en experiment kleurt elke voorstelling die ze maakt. Haar openheid en diepgaande exploratie van eenzaamheid en zingeving zijn bewonderenswaardig. Als actrice excelleert ze in timing en bezit ze uitzonderlijk komisch talent.’

Kim Karssen (1996) is theatermaker en actrice. Ze studeerde in 2018 af aan de Performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht, en maakte sindsdien, onder meer als makersduo met Florian Myjer, een reeks indrukwekkende voorstellingen, zoals Oorlog en vrede (2019) en Mephisto Park (2020). Daarnaast maakte ze de solovoorstellingen De grap (2021), Schrödingers hond (2022) en Don’t rain on my paREET (2023). De vierplusvoorstelling Nietes (2022), die ze samen met Hendrik Kegels maakte, is genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs en won onlangs een Zilveren Krekel.

Het Wim Bary Stipendium wordt in de oneven jaren uitgereikt uit nalatenschap van acteur, regisseur en schouwburgdirecteur Wim Bary (1929-2010). Het stipendium wordt uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat gisteren ook De Charlotte Köhler Prijs uitreikte aan theatermaker Saman Amini.

Foto Don’t rain on my paREET: Erik van ’t Hof