Bo Tarenskeen (1981) heeft het Theaterteksttalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen, een nieuwe beurs voor toneelauteurs. Hij ontvangt een bedrag van 12.500 euro voor het schrijven van zijn nieuwe tekst Het Indisch perspectief (werktitel) en 22.500 euro als startbijdrage voor de productie van de daadwerkelijke voorstelling.

In Het Indisch perspectief verwerkt Tarenskeen het Indische oorlogsverleden en de gedwongen migratie uit Indonesië. De gevolgen hiervan werken nog steeds door op de huidige generatie Indische Nederlanders, die momenteel twee miljoen mensen telt. Juryleden Joachim Fleury, Thibaud Delpeut, Dorine Cremers en Albert Verlinde noemden Tarenskeens onderwerp maatschappelijk onderbelicht en verkozen hem unaniem uit de zes genomineerden.

Tarenskeen is toneelspeler, schrijver en regisseur. Hij studeerde wijsbegeerte en politieke wetenschappen in Amsterdam, Potsdam en Berlijn en deed vervolgens de theateropleiding aan het RITS in Brussel. Voor zijn afstudeervoorstelling 1000 Zalen won hij in 2009 de Ton Lutzprijs. Hij schreef en regisseerde onder andere bij Productiehuis Frascati, Bellevue Lunchtheater en Emio Greco|PC en speelt vrijwel altijd in zijn eigen producties. Behalve theatermaker is hij hoofdredacteur van Theaterschrift Lucifer en mede-initiatiefnemer en -organisator van Theater na de Dam.

Het stipendium wordt ter beschikking gesteld door het Fonds De Versterking, een Cultuurfonds op Naam dat vorig jaar werd ingesteld door een anonieme mecenas. Met het financieren van nieuw theaterwerk hoopt het fonds bestaande en nieuwe publieksgroepen met actueel, nieuw toneelrepertoire in aanraking te brengen. Het initiatief werd door Arthur Japin gelanceerd tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival op 5 september 2013.

Foto: Lotte van Dijck|De Verderkijker