Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het Theater Stipendium 2013 toegekend aan Young Gangsters. Het gezelschap van regisseurs Annechien de Vocht (1981) en Lotte Bos (1985) ontvangt 75 duizend euro om een nieuwe theaterproductie te maken. Het stipendium, bedoeld voor jonge talentvolle makers die de beginfase van hun carrière voorbij zijn, wordt dit jaar voor het laatst uitgereikt.

Young Gangsters maakte de afgelopen jaren vechttheater: fysiek en expressief locatietheater waarbij het publiek wordt aangemoedigd mee te juichen en te reageren. Hiermee heeft het gezelschap een nieuw en jong publiek bereikt, wat voor het Prins Bernhard Cultuurfonds een van de redenen vormde om het stipendium toe te kennen. De Vocht en Bos werken sinds hun afstuderen aan de regieopleiding in Maastricht samen. Hun laatste voorstelling was The new Rambo generation, over soldaten in de Vietnamoorlog.

Met het geldbedrag wil Young Gangsters een nieuwe voorstellingenreeks op basis van het thema religie ontwikkelen. ‘We zijn veel te jong om ons alleen als vechttheatergezelschap te specificeren’, vinden De Vocht en Bos. In de zomer van 2014 zal op Theaterfestival de Parade een korte impressie van de nieuwe voorstelling Jesus is my homeboy te zien zijn.

In 2011 werd het stipendium toegekend aan Duda Paiva en in 2012 aan Random Collision, platform voor beginnende choreografen in Groningen.

The new Rambo generation – Young Gangsters foto: Saris & Den Engelsman