Ontwerper Janne Sterke heeft het Wim Bary Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen. De beurs ter waarde van 7500 euro gaat elke twee jaar naar theater- en muziektalent onder de 35 jaar wiens werk zich ‘achter de schermen’ afspeelt. De ontwerpen van Sterke zijn volgens het fonds verrassend en verbeeldingsrijk en raken steevast de kern van de voorstellingen.

‘Dankzij haar eigenzinnige, doordachte en diverse ontwerpen neemt Sterke een unieke en bijzondere plek in het theaterveld in’, schrijft het fonds. Sterke studeerde in 2012 af aan de opleiding Scenografie aan de Academie voor Theater en Dans Amsterdam. Sinsdien maakte ze als freelancer ontwerpen voor onder meer Toneelschuur Producties, Orkater, Het Zuidelijk Toneel, Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. Daarnaast is ze de vaste ontwerper en lid van de artistieke kern van muziektheatergezelschap Circus Treurdier.

Het Wim Bary Stipendium wordt sinds 2011 eens in de twee jaar toegekend. Eerdere winnaars waren Lowie van Oers (theatermaker en schrijver) in 2019, Sytze Schalk (schrijver en regisseur) in 2017, Daria Bukvic (theatermaker) in 2015, Schippers en Van Gught (theatermakers) in 2013 en Tabea Martin (choreograaf) in 2011.

Foto: Cathelijne Broers en Janne Sterke, Wessel Spoelder