Dansmaker Cherish Menzo en makersduo Florian Myjer en Kim Karssen zijn de eerste genomineerden voor de BNG Bank Theaterprijs 2020. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan veelbelovend theatertalent tot 35 jaar oud. De winnaar krijgt een geldbedrag van 45 duizend euro dat is bedoeld voor het realiseren van een herneming van de winnende productie, of ter investering in een nieuwe voorstelling.

Cherish Menzo werd genomineerd met haar voorstelling Jezebel, die ze maakte in coproductie met Frascati Producties. ‘Met Jezebel weet Menzo op originele wijze het icoon van de zwarte vrouw in hiphop cultuur van een nieuw perspectief te voorzien’, schrijft de jury over de voorstelling. Met een kortere versie van Jezebel won Menzo vorig jaar ook al de Fringe Award 2019.

Florian Myjer en Kim Karssen krijgen de nominatie voor Oorlog en vrede, dat ze maakten onder de vleugels van Frascati Producties. De jury: ‘Er is ruimte voor grote epische verhalen en meeslepende emoties, maar ook voor zelfspot en kritische reflectie op hun eigen leven. Een heerlijk aanstekelijke voorstelling van twee ijzersterke performers.’

De jury van de BNG Bank Theaterprijs bestaat dit jaar uit voorzitter Miel van Teijlingen, Lieke Hillebrand, Marc Maris, Milone Reigman, Jolanda Spoel en Jolie Vreeburg.

Gedurende het seizoen wordt de lijst met nominaties aangevuld. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Nederlands Theater Festival, dat dit jaar van 3 tot en met 13 september plaatsvindt in Amsterdam. Eerdere winnaars van de BNG Bank Theaterprijs waren onder meer Karlijn Kistemaker (2019), Eline Arbo (2018) en Nineties Productions (2017).

Foto Kim Karssen en Florian Myjer in Oorlog en vrede: Bas de Brouwer