De nieuwe muziektheatervoorstelling Wildfire van Orkater wordt dit jaar de grote zomervoorstelling van het Amsterdamse Bostheater. Het openluchttheater maakte vandaag zijn programmering bekend. BonteHond tekent deze zomer voor de grote jeugdvoorstelling SingCity.

Orkater is een graag geziene gast in het Amsterdamse Bostheater. Eerder speelde het theatercollectief er onder andere Julius Caesar en Ilias. Dit jaar betreden ze het grote podium met Wildfire, geïnspireerd op Maurice Sendaks iconische prentenboek Where the wild things are. Met een negenkoppige liveband wil het collectief ‘het bos in lichterlaaie zetten door een losgeslagen muzikale trip over ons verlangen naar samenzijn en het onvermogen dat te bestendigen’.

De tekst is van Nina Polak en Belle van Heerikhuizen regisseert. De hoofdrol is weggelegd voor acteur ‘Ntianu Stuger, die door de Volkskrant werd bestempeld als beeldbepalend talent van 2023. De muzikale composities zijn van jazzdrummer, componist en producer Jimmi Hueting. MAISON the FAUX, in 2022 winnaar van het Modestipendium van het Cultuurfonds, ontwerpt de kostuums.

Voor de jeugdproductie in de zogenoemde Kleine Zaal van het Bos ontwikkelt BonteHond SingCity, een voorstelling over een zingende gemeenschap met een mysterieus verleden waar niemand over praat. De tekst is van Frank Siera. Dook van Dijck, Liza Panjoel, Sabrina NaberMacnack en Manon Nieuweboer spelen, in regie van Judith Faas.

Het nieuwe makerslaboratorium van het Bostheater, Boslab, biedt nieuwe makers deze zomer weer een plek om te expirimenteren. Tijdens het Boslab Theaterfestival spelen tien dagen lang korte voorstellingen van een nieuwe generatie op onverwachte locaties in en rondom het openluchttheater. Een aantal makers van vorig seizoen, waaronder Zephyr Brüggen, Reinout Bongers en The Midnight Specials, keert terug en krijgt zo ruimte om de eigen signatuur verder vorm te geven.

Vanaf mei opent het Amsterdamse Bostheater haar poorten. De renovatie van het openluchttheater is bijna ten einde. Onder andere het podiumdek en de bestrating van de trappen is opgeknapt. Daarnaast zijn de containers, die de afgelopen jaren dienstdeden als kleedkamers en opslag, vervangen door permanente compacte gebouwen.

Het Amsterdamse Bostheater is het openluchttheater middenin het Amsterdamse Bos, dat inmiddels bijna veertig jaar bestaat en is uitgegroeid tot één van de grootste theaterpodia van Nederland. Elk jaar nodigt het Bostheater een groot Nederlands theatergezelschap uit om samen te werken aan een nieuwe zomerproductie; het klassieke repertoire maakt daarbij steeds vaker plaats voor nieuwe stukken en verhalen. Daarnaast wordt elk jaar een kwalitatief en inhoudelijk programma van verschillende podiumkunsten gepresenteerd voor een breed en divers publiek.

Foto: Anne Claire de Breij