Het Amsterdamse Bostheater krijgt waarschijnlijk alsnog structurele subsidie van de gemeente Amsterdam. Cultuurwethouder Touria Meliani heeft donderdag van de gemeenteraad de opdracht gekregen om een ‘passend bedrag’ vrij te maken voor het openluchttheater. Ze moet daarvoor in het eerste kwartaal van 2021 een voorstel presenteren.

Het Bostheater is optimistisch over de uitkomst. ‘Ik ben hoopvoller dan ooit’, reageert directeur Ingejan Ligthart Schenk. Maar helemaal gerust is hij nog niet. ‘Politiek is dit een belangrijke stap. De goede wil is er, maar er wordt nog geen concreet bedrag genoemd en er zijn al eerder oplossingen geopperd, die achteraf helemaal niet mogelijk bleken. Het blijft spannend.’

Het Amsterdamse Bostheater verloor deze zomer zijn structurele subsidie van de stad. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) had een jaarlijks bedrag van 315.000 euro geadviseerd, maar had onvoldoende budget om dat ook effectief toe te kennen.

Bij het debat over de cultuurbegroting van de hoofdstad werd donderdag een motie goedgekeurd die de cultuurwethouder verzoekt om geld te gaan zoeken voor het Bostheater. Ze moet daarbij de mogelijkheid onderzoeken om budget te halen uit de regeling voor nieuwe wijkvoorzieningen (‘zonder de ambitie voor nieuwe voorzieningen in de wijken in gevaar te brengen’).

De indieners van de motie (Bosman, Biemond, Nadif, N.T. Bakker en Boomsma) noemen het Bostheater ‘een unieke plek van monumentale waarde’. In tijden van corona vinden ze buitenlocaties voor theater en muziek extra belangrijk. Ze herinneren er ook aan dat de gemeente als eigenaar van het theater nog recent besloot hierin te investeren en momenteel een renovatie voorbereidt.

Uiterlijk in maart volgt dus pas meer zekerheid voor het Bostheater, terwijl de huidige subsidieperiode over tien dagen afloopt. De organisatie ligt volgens de directeur echter allesbehalve stil. Met reserves gaat het theater volop door met de voorbereidingen voor het komende buitenseizoen, dat in mei begint. ‘We zijn vol aan het plannen. We zetten alles op alles voor de komende programmering.’

Foto: De Meeuw van het Amsterdamse Bostheater, 2018