‘De sluiting van het Amsterdamse Bostheater is nabij’, schrijft de organisatie vandaag in een laatste brandbrief aan de gemeente Amsterdam. Het openluchttheater verloor zijn structurele subsidie van de stad, maar hoopt nog op redding met geld uit het tweede steunpakket cultuur.

Afgelopen zomer werd bekend dat het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) vanaf 2021 het buitentheater niet meer structureel gaat subsidiëren. De beoordelingscommissie was positief over de subsidieaanvraag van het Amsterdamse Bostheater, maar wegens te weinig budget bij het fonds volgde geen effectieve honorering. De Gemeente Amstelveen deed daarna een extra financiële handreiking van 50.000 euro, maar daarmee is het openluchttheater nog altijd niet gered.

Het Bostheater hoopt nu nog aanspraak te maken op middelen uit het tweede steunpakker cultuur. OCW legt voor de verdeling van dat pakket een grote verantwoordelijkheid bij de gemeenten. Amsterdam krijgt bijna 16 miljoen, maar het is onduidelijk of de stad uit dat bedrag wil putten om het openluchttheater overeind te houden. Op 2 december vergadert de raadscommissie Kunst, Diversiteit en Democratisering over deze aanvullende steun voor de culturele sector; twee weken later neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting. Als het Bostheater daarin niet wordt meegenomen, valt volgens de organisatie het doek voor het openluchttheater.

Eerder organiseerde het Bostheater al een petitie, die meer dan 18.500 keer ondertekend werd. Ook spraken theatermakers, acteurs en gezelschappen zich eind van de zomer uit. ‘Het Bostheater is een unieke locatie binnen de grote traditie van het Nederlandse locatietheater. Wat is een grote wereldstad, en Amsterdam is een grote wereldstad, zonder een fenomenaal openluchttheater’, schreef ITA-regisseur Ivo van Hove.

Opmerkelijk is dat de gemeente Amsterdam dit najaar start met een eerder geplande renovatie van het openluchttheater. Er wordt voor 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in de locatie; de oplevering staat gepland voor 2022. ‘Als de organisatie van het Bostheater echter de financiële middelen niet meer heeft om te produceren en te programmeren dan moet het theater toch sluiten’, schrijft de instelling.

Het theater wijst tevens op zijn kwaliteiten en ervaring met het veilige ontvangst van grote publieksgroepen. Hoewel de publiekscapaciteit lager was dan normaal, waren er afgelopen zomer nog ruim 13.500 bezoekers. ‘Als het openluchttheater definitief wordt wegbezuinigd, verdwijnt daarmee ook een locatie die juist in deze tijd mogelijkheden biedt. ‘

Foto: Lex Vesseur en Jelmer Buitenga