Wieke ten Cate volgt Marc van Warmerdam op als directeur van Orkater. Per 1 september neemt ze de leiding over van het Amsterdamse muziektheatergezelschap. De Raad van Toezicht van Orkater kiest met Ten Cate voor ‘een maatschappelijk betrokken leider die oorspronkelijk denkt en haar talent ten dienste stelt van Orkater als geheel’.

Ten Cate wordt verantwoordelijk voor het strategisch en operationeel beleid van de organisatie en bepaalt met de aan Orkater verbonden makers de artistieke koers. De Raad van Toezicht schrijft: ‘We zijn verheugd een directeur te kunnen benoemen met een krachtige eigentijdse visie op de ontwikkeling van muziektheater en kijken uit naar de samenwerking.’

Wieke ten Cate (1986) was van 2013 tot 2020 verbonden aan het Amsterdamse theatergezelschap de Toneelmakerij, onder andere als lid van de artistieke kern en voorstellingen regisseerde zoals Age of Rage. Ook werkte ze als programmamaker en onderzoeker bij (inter)nationale festivals, theatergezelschappen en musea als Oerol, Holland Festival, BonteHond, National Theatre of Wales, Down the Rabbit Hole en Mister Motley. Recent regisseerde ze Een leven lang seks bij Bellevue Lunchtheater.

Foto: Nichon Glerum