Aan het eind van dit theaterseizoen neemt Marc van Warmerdam afscheid als directeur van muziektheatergezelschap Orkater. ‘Het gaat goed met Orkater, er staat een bijzondere verzameling van mensen en ideeën klaar voor de toekomst. Ik kan met een gerust hart met pensioen.’

In 1972 richtte Van Warmerdam (1954), samen met zijn broers Alex en Vincent van Warmerdam en onder meer de broers Dick en Rob Hauser, het legendarische muziektheatercollectief Hauser Orkater op, dat later opsplitste in De Mexicaanse Hond (een gezelschap rond Alex van Warmerdam) en De Horde. Sinds 1981 is Orkater (orkest en theater) de overkoepelde naam voor de muziektheaterprojecten, waarbij steeds andere podiumkunstenaars vanuit verschillende opvattingen en muzikale stijlen betrokken zijn.

Onder Van Warmerdams leiding groeide Orkater uit tot een markante instelling. In 1996 won het gezelschap De Prosceniumprijs en in 2019 de Prijs der Kritiek. Onder de noemer Orkater/De Nieuwkomers produceert het gezelschap muziektheaterproducties van en door nieuw talent. Van Warmerdam staat bij velen ook bekend als een actief pleitbezorger van de belangen van de podiumkunsten.

Van Warmerdam blijft actief als filmproducent bij Graniet Film. Orkater zoekt per ingang van het nieuwe seizoen een nieuwe directeur, er wordt momenteel geworven.

Beeld: Pauline Niks