Annabelle Birnie is benoemd tot nieuwe directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Birnie is nu nog werkzaam als directeur bij het Drents Museum. Op 1 mei volgt ze bij het AFK waarnemend directeur-bestuurder Laurien Saraber op. Daarvoor bekleede Clayde Menso 10 jaar lang de functie. Hij geeft sinds 1 februari leiding aan het Amsterdamse samenwerkingsverband Amerpodia BV. 

Annabelle Birnie (1968) is sinds 2012 directeur van het Drents Museum in Assen. Daarnaast is ze bestuurslid van de Museumvereniging en -kaart en Fonds van Rede van Museum Boijmans van Beuningen. Als toezichthouder is Birnie betrokken bij Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018, festival Eurosonic/Noorderslag en het Anne Frankhuis. Daarvoor wekte ze voor ING als Corporate Directeur Sponsoring, Art Management en Events.

Het afgelopen jaar heeft Annabelle Birnie het AFK van binnenuit ervaren als lid van de adviescommissie erfgoed voor de vierjarige subsidies. Ze leerde het AFK kennen ‘als een inspirerende omgeving met een nieuwe, uitdagende werkwijze op gebied van kunstfinanciering’ en kijkt er naar uit ‘de strategie en visie van het AFK als hét fonds van de culturele hoofdstad verder uit te bouwen, en bij te dragen aan een bloeiend Amsterdams kunstklimaat’.

Foto: Erik Vos