Vanwege een ‘uitdagend financieel landschap’ stopt Ivo van Hoves West End-musical Opening Night twee maanden eerder dan gepland. Dat maakten de producers, Wessex Grove, Gavin Kalin Productions en Playful Productions, gisteren bekend. In Nederland werd de musical enthousiast ontvangen, maar Engelse en Amerikaanse critici en publiek waren verdeeld.

Opening Night is Ivo van Hoves vijfde musicalregie, deze keer gebaseerd op John Cassavetes’ film (1977) en zijn eigen theaterbewerking bij het toenmalige Toneelgroep Amsterdam (2006). Muziek en teksten komen van singer-songwriter Rufus Wainwright. Actrice Sheridan Smith speelt de hoofdrol.

De voorstelling bevat veel elementen van een traditionele musical, maar Van Hove serveert ze ‘in een bewust geserreerde vorm’, schreef Lucia van Heteren in haar enthousiaste recensie op onze site. ‘Een choreografie zonder dans, een beperkt aantal ensemble-nummers, geen grootscheepse decorwissels. En, door het gebruik van livestreambeelden op groot scherm (inmiddels handelsmerk van Van Hove en ontwerper Jan Versweyveld): met acteren waarbij de spelers niet groots hoeven uit te halen om ook de achterste rijen te bereiken.’

Hein Janssen schreef in een vier-sterren recensie in de Volkskrant over ‘een spiegelpaleis waarin we genadeloos ook de soms duistere achterkant van het theaterbedrijf kunnen zien’. Ook Arifa Akbar van The Guardian gaf vier sterren en omschreef de productie als ‘an extravagantly original production, every bit as eccentric as the film but also its own alchemical creation, more vivacious in this musical incarnation’. The New York Times noemde de musical echter een ‘sludgy travesty’ van de stijlvolle film. Er zouden ook toeschouwers zijn weggelopen.

De voorstelling stopt nu op 18 mei, in plaats van op 27 juli. Er zijn voor alle resterende opvoeringen nog kaarten beschikbaar.

Foto: Jan Versweyveld – Sheridan Smith in Opening Night