De Belgische regisseur Ivo van Hove en choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker gaan samen een West Side Story maken voor Broadway. Dat maakte film- en theaterproducent Scott Rudin gisteren bekend. De musical gaat op 6 februari 2020 in New York in première.

De bewerking van het duo wordt de eerste grote Amerikaanse productie die radicaal afstand neemt van de originele choreografie van Jerome Robbins. Robbins combineerde destijds (1957) ballet met felle jazzy street dance. Het werk van De Keersmaeker kenmerkt zich door meer minimalistische bewegingen en geometrische patronen. Ze oogst daarmee al decennia internationaal veel lof, deze week nog met een voorstelling op Julidans.

Van Hove leidt momenteel Toneelgroep Amsterdam/ITA, De Keersmaeker haar Brusselse moderne dans-gezelschap Rosas. De twee kennen en volgen elkaar al vanaf het begin van hun carrières, maar werkten nooit eerder samen. Van Hove neemt zijn vaste artistieke team mee. Partner Jan Versweyveld tekent voor de scenografie en het lichtontwerp, An D’Huys voor de kostuums en Tal Yarden voor de video. Met de casting zijn Van Hove en De Keersmaker net begonnen. Danskwaliteiten zullen daarbij een doorslaggevende rol spelen.

Van Hove maakte eerder indruk op Broadway met de regies van Arthur Millers toneelstukken A View From the Bridge en The Crucible. Voor de eerste won hij een Tony Award. Hoofdproducent van beide voorstellingen was eveneens Scott Rudin.

Musicalervaring bouwde Van Hove op met Rent (2000, Nederland) en Lazarus (2015, New York). Daarnaast regisseerde hij verschillende opera’s, waaronder Boris Godunov (Parijs), Lulu, SalomeRing des Nibelungen (DNO) en Brokeback Mountain (Madrid). Van 1992 tot 2007 resideerde De Keersmaekers Rosas in het Brusselse operahuis De Munt. Tijdens deze periode maakte de choreograaf ook een aantal opera’s en grote ensemblestukken.

Ook nog steeds in de pijplijn staat Van Hoves regie All About Eve in Londen. De Australische filmactrice Cate Blanchett zou daarin de hoofdrol spelen, maar zegde af ‘for scheduling reasons’, waarna de productie werd uitgesteld. Nu worden – nog niet bevestigd – Gillian Anderson (als Margo Channing) en Lily James (als Eve Harrington) genoemd.

Foto: Mike Coppola/WireImage, Victor Boyko/Getty Images