Ivo van Hove gaat in New York de nieuwe musical Lazarus regisseren. De musical is gebaseerd op nieuwe en bestaande muziek van David Bowie en geïnspireerd op het cultboek The Man Who Fell to Earth van Walter Tevis, dat in 1976 verfilmd werd met Bowie in de hoofdrol. De musical wordt geschreven door toneel- en filmauteur Enda Walsh (Disco Pigs, The Hunger)

Dertig jaar na de release keert David Bowie met Lazarus terug naar het personage Thomas Newton The Man Who Fell to Earth. Newton, een buitenaards wezen, komt naar de aarde om water te halen om zijn planeet van een aanhoudende droogte te redden. In Lazarus zien we hem jaren later, nog steeds op de aarde, verslaafd aan alcohol en depressief. Een jong meisje zal zijn verdoofde bestaan nieuw leven inblazen.

Lazarus gaat half december bij de New York Theatre Workshop in wereldpremière. Van Hove regisseerde daar eerder onder meer Scenes from a Marriage en A Streetcar Named Desire. Ook scenograaf Jan Versweyveld zal bij deze productie betrokken zijn.

Het was de invloedrijke film- en theaterproducent Robert Fox (The Hours, Closer) die Van Hove met Bowie in contact bracht, nadat hij onder de indruk was van A View from the Bridge in Londen.

Van Hove maakte regisseerde eerder de Nederlandse versie van de musical Rent voor Joop van den Ende Theaterproducties. Rent begon ooit als project van de New York Theatre Workshop. In de voorstellingen Angels in America gebruikte Van Hove Bowies songs als soundtrack.

(foto: film still uit The Man Who Fell to Earth, 1976)