De Nederlandse muziektheatergroep Wëreldbänd heeft met de voorstelling SLÄPSTICK op het Edinburgh Fringe Festival een Spirit of the Fringe award gewonnen. Met deze prijs beloont het festival ieder jaar een aantal theatermakers voor hun talent, harde werken en absolute doorzettingsvermogen, de noodzakelijke eigenschappen voor succes op een Fringe festival.

The Fringe is het grootste theaterfestival ter wereld: elk jaar vinden er in de maand augustus ruim 53.000 voorstellingen plaats in de Schotse hoofdstad. De vijfkoppige Wëreldbänd wist zichzelf er uitstekend staande te houden. SLÄPSTICK trok zesduizend bezoekers. De Schotse pers schreef vier- en vijfsterrenrecensies en roemde daarin onder meer het vakmanschap van de groep, de universele humor en de scherpe regie. Wat overheerst, is de opwinding over een opnieuw uitgevonden genre: de (muzikale) slapstick.

Het gezelschap laat weten dat met de Schotse voorstellingsreeks de interesse van een groot aantal internationale bookers is gewekt. Daarmee zou ook het primaire doel van de Wëreldbänd op The Fringe behaald zijn: het forceren van een internationale doorbraak. De groep verwacht dat SLÄPSTICK de komende jaren op vele buitenlandse podia en festivals te zien zal zijn.

De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 27 augustus in een speciale Spirit of the Fringe Award-show in het Assembly George Square Theatre in Edinburgh, traditiegetrouw de allerlaatste voorstelling op het theaterfestival.

Foto: Jaap Reedijk