Indie Nile heeft gisteren op het Amsterdam Fringe Festival de International Bursary Award gewonnen. Nile ontvangt 3000 euro om de drag-theatershow Lipsync theater: how 2 prepare 4 love op een Fringe Festival in het buitenland te gaan spelen. De Best of Fringe Awards waren voor Betal Özay, Eva Bartels en Liam McCall. Zij winnen een speelpek op een Nederlands festival.

Onder leiding van de nieuwe artistiek directeur Farnoosh Farnia waren de afgelopen 11 dagen 54 verschillende voorstellingen van opkomende podiumkunstenaars te zien, verspreid over 29 locaties in Amsterdam. Een jury, bestaande uit vijfentwintig professionals uit verschillende hoeken van de podiumwereld uit binnen- en buitenland, koos uit het aanbod vier winnaars.

De winnende voorstelling voor de International Bursary, Lipsync theater: how 2 prepare 4 love van Indie Nile, omschreef de jury als ‘een therapiesessie in drag, vol gevoeligheid én pophitjes uit de jaren ‘80’. De jury prees de voorstelling om de verrassende combinatie tussen diepgang en vrolijke camp.

De Best of Fringe Awards waren voor de voorstellingen Goodbye Erdogan van de ‘sterke storyteller Betal Özay, die verontrustende inzichten geeft in de leefomstandigheden in Turkije’, Fr/agile van Liam McCall die het belang van kwetsbaarheid in hiphop laat zien, en Irma van Eva Bartels. Zij gaat via haar eigen schilderkunst in dialoog met de Zuid-Afrikaanse kunstenares Irma Stern uit de 19e eeuw en werpt zo interessante vragen op over representatie, culturele toe-eigening en kolonialisme.

De afgelopen jaren wonnen de Best of Fringe-winnaars een toer langs verschillende theaters in Nederland. Dit jaar wordt er in overleg met de winnaars gekeken naar speelplekken op diverse festivals, die het beste passen bij de desbetreffende acts.

Foto: Annelies Verhelst