Nick Steur is met zijn performance Freeze een van de winnaars van The Scotsman Fringe First Award op het Fringe Festival in Edinburgh. De prijs werd voor de veertigste keer uitgereikt door het Schotse dagblad The Scotsman, waarmee het jong talent wil aanmoedigen met nieuw werk naar Edinburgh te komen.

In Freeze stapelt Nick Steur natuurstenen op elkaar, zonder lijm, cement of andere middelen. De concentratie die dit vergt en de schijnbare onmogelijkheid van de actie maakt van Freeze een ‘zeldzame en prachtige voorstelling, niet te vergelijken met enig ander werk op het Fringe’, aldus het festival.

Steur, afgestudeerd theatraal performer aan de Toneelschool Maastricht, is gevestigd in Maastricht en Luik. Zijn voorstelling Freeze werd samen met Parkin’son van Giulio D’Anna geselecteerd op het Vlaamse festival Theater aan Zee om met het platform Big in Belgium in Edinburgh te spelen. Dit platform is een initiatief van David Bauwens van Ontroerend Goed, die een springplank naar de internationale theatermarkt mogelijk hoopt te maken door de zichtbaarheid van Vlaamse voorstellingen op het Fringe te vergroten.

Het Edinburgh Fringe Festival, het grootste Fringe Festival ter wereld, vond plaats van 2 tot en met 26 augustus.