Veem Huis voor Performance in Amsterdam kiest er in het nieuwe kunstenplan voor om – in plaats van het hele jaar – slechts honderd dagen open te zijn. Het huis kiest deze richting vanwege de beperkte subsidie voor het komende kunstenplan 2017-2020. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst beoordeelde het Veem zeer positief, maar honoreerde de gevraagde subsidieverhoging niet. De eerste editie van ‘100 Dagen Huis’ moet plaatsvinden van september t/m december 2017.

Directeur Anne Breure zegt met deze programmeringswijze te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. ‘Met het huidige subsidiebedrag kunnen we alleen het bestaande programma in stand houden door onszelf uit te hollen en inhoudelijke compromissen te sluiten. Dan kiezen we er liever voor om het huis honderd dagen per jaar te laten leven en in die periode een sterke publiek instelling voor het dans- en performanceveld te laten zijn.’

Volgens Breure strookt dit ook beter met de principes van ‘fair practice’ en levert de organisatie niet in op productievoorwaarden en arbeidsomstandigheden van kunstenaars en cultuurwerkers. ‘Op deze manier kunnen we vooruit bewegen in plaats van terugschalen’, aldus Breure.

De nieuwe invalshoek betekent ook dat de organisatie wordt omgevormd tot projectorganisatie en dat de zaal en kantoren slechts drie maanden per jaar gebruikt worden door het Veem. De rest van het jaar zijn de ruimtes beschikbaar als werk- en montageplek voor makers.

In september 2017 start de eerste intensieve periode van 100 dagen. Hoe intensief de programmering in die periode is, is deels afhankelijk van de subsidie-aanvragen van de samenwerkingspartners en co-producenten. ‘De basis is er, maar er kunnen nog ingrediënten worden toegevoegd.’ Overigens is 100 Dagen Huis geen einddoel. ‘Het mag zeker 365 Dagen Huis worden, maar alleen onder de juiste voorwaarden.’