Anne Breure (1988) is per 1 november 2014 de nieuwe artistiek leider van Het Veem Theater in Amsterdam. Zij volgt Bojana Mladenović op en zal samen met zakelijk leider Michel Bezem de directie vormen.

Met Anne Breure kiest Het Veem Theater voor een jong gezicht dat samen met Michel Bezem het beleidsplan van 2017-2020 zal formuleren. Het bestuur zegt bewust te hebben gekozen voor een jonge kunstenaar die in staat is zich te verhouden tot een kunstenveld dat sinds 2012 drastisch is veranderd.

Na haar afstuderen aan de Mimeopleiding Amsterdam met Het gele huis in 2011, werkte Breure in 2012 voor Sophie in ’t Veld in het Europees Parlement en haalde zij in 2013 haar Master of Arts aan het Goldsmiths College in Londen. Hier realiseerde zij verschillende kunstprojecten, waaronder de multidisciplinaire galerie Flat34. Eenmaal terug in Nederland was Breure betrokken bij initiatieven als BAU, het Transitiebureau en Het Groene Cultuur Bureau, doceerde ze aan het Instituut voor Sociale Studies aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen en leidde ze De Schaduwploeg tijdens het ITs Festival.

Het Veem Theater is een internationaal productieplatform voor hedendaagse performance, gevestigd in Amsterdam, dat staat voor experiment, context en discours. De kunstenaar kan er onder begeleiding zijn artistieke praktijk ontwikkelen. Het Veem Theater wil hier met de komst van Anne Breure nadrukkelijk een rol in blijven spelen.

Foto: Friso Keuris